(VIDEO) REAKCIJE NA SANKCIJE DODIKU: Pa baš je on branio Dejton od Sarajeva i stranih političara!
Foto: RTRS

Zamena teza

(VIDEO) REAKCIJE NA SANKCIJE DODIKU: Pa baš je on branio Dejton od Sarajeva i stranih političara!

Bosna i Hercegovina -

BANJALUKA - Sankcije koje je predsedniku RS uvela odlazeća američka administracija izazvavle su niz reagovanja predstavnika vlasti i opozicije u RS, koji smatraju da je reč o zameni teza, jer je upravo Milorad Dodik taj koji se zalagao za odbranu temeljnih principa Dejtonskog sporazuma za razliku od političara iz BiH i predstavnika međunarodne zajednice, koji su nastojali da ga degradiraju.

Aleksandar Vučić: NIje realno da se Srbija pridruži sankcijama protiv Milorada Dodika (Foto: Zorana Jevtić)
Aleksandar Vučić: NIje realno da se Srbija pridruži sankcijama protiv Milorada Dodika (Foto: Zorana Jevtić)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je juče u Davosu rekao da nije realno očekivati da se Srbija pridruži sankcijama protiv predsednika Dodika.

" Vlada je ta koja kao kolegijalni organ odlučuje. Lično, ne znam kako da vam odgovorim. Da mi kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsedniku Republike Srpske i da mu ne damo da doputuje u Beograd, nije realno i to se neće dogoditi", rekao je Vučić.

VUČIĆ: Uvođenje sankcija Republici Srpskoj ne bi bilo moralno

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da su sankcije neprihvatljive i da, kako se pokazalo u praksi, nikada ne vode rešenju i napretku. Dodao je da je zabrinjavajuće da su sankcije kao rigidna, nedemokratska mera, izrečene zbog poštovanja najviših demokratskih instituta, kakav je, recimo, referendum.

Nedeljko Čubrilović: Sankcije neprihvatljive (Foto: Printscreen YouTube)
Nedeljko Čubrilović: Sankcije neprihvatljive (Foto: Printscreen YouTube)

"Nije ovo prvi put da se nekom zvaničniku Republike Srpske izriču sankcije. I u prošlosti smo imali sankcije, pa čak i smenu jednog predsednika Republike i predsednika Narodne skupštine. Kroz kontinuitet sankcija pokazalo se da to nikada nije vodilo napretku, ni socijalnom, ni ekonomskom, kao ni jačanju demokratskih kapaciteta. Sve nesuglasice i sve probleme moguće je rešiti jedino dijalogom", naglasio je predsednik Narodne skupštine.

(VIDEO) DODIKOV SAVETNIK: Američki razlozi za sankcije neuverljivi

Savetnik predsednika Srpske Aleksandar Vranješ rekao je da su razlozi za stavljanje imena predsednika Srpske na "crnu listu" neuverljivi. Dodao je da je predsednik Dodik svu politiku posvetio sprovođenju Dejtonskog sporazuma, da bi ga sad upravo oni koji prekrajaju Dejton sankcionisali.

Uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske od strane vodećeg dela evroatlantske međunarodne zajednice je njen najpogubniji čin bahatosti, arogancije i nasilništva, navodi se u pismu profesora Fakulteta političkih nauka u Banjalci, Emila Vlajkija.

"Treba biti istinski glup pa da se za referendum proziva isključivo Milorad Dodik. Ovim sankcijama uspeli su ostvariti temeljni srpski stav: jedinstvo srpskog naroda i to sa obe strane Drine. Ovim su sankcijama otvorili oči svim Srbima koji su konačno shvatili da im je život u ovoj nemogućoj državi nemoguć. Ovim su sankcijama zapečatili sudbinu BiH. Od sada je referendum Srpske za konfederacijom, pa i osamostaljenjem, metaforički rečeno, pitanje dana", naveo je Vlajki.

Za predsednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljka Mitrovića, uvođenje sankcija predsedniku Dodiku još jedan je dokaz pristrasnosti američke administracije.I većina političkih analitičara smatra da je ovakav potez američke administracije nepotreban i da će dodatno usporiti evropski put BiH.

Opoziciona Srpska demokratska stranka ne podržava uvođenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome, iz bilo kojeg dela BiH, jer smatra da se na taj način ne mogu rešavati ili usmeravati određena pitanja, izjavio je potpredsednik SDS-a Mirko Šarović.

Mirko Šarović: SDS je protiv bilo kakvih sankcija (Foto: Beta/Milan Obradović)
Mirko Šarović: SDS je protiv bilo kakvih sankcija (Foto: Beta/Milan Obradović)

"Bez obzira što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od naših političkih protivnika, što se sa njim ne slažemo oko mnogo toga u vezi sa vođenjem politike u Srpskoj jer smatramo da je vodi u opasnom smeru, SDS i ja ne podržavamo uvođenje bilo kakvih sankcija i to je naš principijelan stav", rekao je Šarović novinarima u Istočnom Sarajevu, preneli su banjalučki mediji. Šarović je naveo da stranka kojoj pripada ima dugo i negativno iskustvo u vezi sa uvođenjem sankcija. On je istakao da je SDS pod sankcijama SAD, EU, OHR-a i nekih pojedinačnih zemalja bila 12 godina.

"SDS je na neki način još pod sankcijama SAD, a neki od nas i pojedinačno. Ja sam lično pod sankcijama više od osam godina i otuda je naš principijelan stav da ne podržavamo uvođenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome iz bilo kojeg dela BiH", naglasio je Šarović.

Dušanka Majkić: Sankcije su nedostojne i govore o onome ko ih je nametnuo (Foto: Printscreen YouTube/TV1)
Dušanka Majkić: Sankcije su nedostojne i govore o onome ko ih je nametnuo (Foto: Printscreen YouTube/TV1)

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je u Sarajevu da sankcije SAD protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju nedostojan potez koji su inicirale strane diplomate u BiH.

"To više govori o njima nego o onome kome su upućene", rekla je Majkićeva novinarima. Ona je izrazila uverenje da ove sankcije neće dugo ostati na snazi i kaže da je sigurna da će predsednik Dodik nastaviti na najbolji način da brani i prezentuje stavove Republike Srpske i srpskog naroda u BiH. Majkićeva je konstatovala da u BiH još nije naučena lekcija da ako je samo jednome dobro, to nije dugotrajno, da treba da bude dobro svima.

"Svima koji likuju može se desiti da to bude kratkog daha. Podsetiću vas kad se to dogodi", rekla je Majkićeva.

S druge strane poslanici stranaka iz Federacije BiH pozivaju Dodika da podnese ostavku. Tako smatraju Saša Magazinović iz SDP-a i Damir Bećirović iz DF-a, koji tvrdi da će sanckije Dodiku imati posledice i po BiH.

"Biće interesantno da vidimo i koje će zemlje EU i članice NATO pratiti ove sankcije i kakva će situacija biti u regionu", dodao je Bećirović. Poslanik SDA Sadik Ahmetović uveren je da će posledice sankcija Dodiku trpeti i građani Republike Srpske.

"Ovaj potez SAD logičan je slied za sve one koji ruše Ustav BiH i rade na destrukciji i destabilizaciji BiH", rekao je Ahmetović, koji, takođe, smatra da je najbolje rešenje da Dodik podnese ostavku na mesto predsednika, prenose mediji u Banjaluci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track