SENAT SAD NE ŽURI DA DA DONESE ODLUKU: Potvrda prijema Crne Gore će sačekati
Foto: Profimedia

Crna Gora i NATO

SENAT SAD NE ŽURI DA DA DONESE ODLUKU: Potvrda prijema Crne Gore će sačekati

Crna Gora -

Male su šanse da američki senatori donesu odluku o prijemu Crne Gore u NATO pre izbora ministara koje je predložio novi predsednik Donald Tramp, kazalo je više sagovornika Vijesti upućenih u pitanja američke spoljne politike.

Odluka o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO čeka na podršku senatora od 12. januara, nakon što je odobrena u Odboru za spoljne odnose.

Sagovornici Vijesti saglasni su da nakon dolaska Trampa u Belu kuću Senat ima važnijeg posla.

Dag Bendou, savetnik bivšeg predsednika Ronalda Regana, napominje da je za Senat crnogorsko članstvo u NATO trenutno manje važno pitanje.

"Ova administracija ga uopšte nije ni pominjala. S obzirom na sve što se dešava - imenovanja u administraciji, proteste, zabrane izdavanja viza i prijem izbeglica, Vrhovni sud i ostale kontroverze - Senat je fokusiran na druga pitanja. Prosto niko nije imao vremena da uopšte misli o tom pitanju", kazao je Bendou. Bivši spoljnopolitički analitičar u Senatu Džejms Džatras napominje da izboru novih članova administracije prethode duge diskusije.

"To je naročito tačno kada ima primedbi, kao što ima u slučaju crnogorskog Protokola", tvrdi on.

Na tekst Protokola primedbe su uputila dvojica republikanskih senatora. Prema zakonu, Senat mora da se izjasni o izboru 14 ministara.

Senat bi narednih dana trebalo da odlučuje o nominaciji Vilbura Rosa za ministra trgovine, Bendžamina Karsona za ministra za stambenu izgradnju i urbani razvoj, Rajana Zinkea za unutrašnje poslove, Džejmsa Perija za ministra energetike, Elizabet Prins Devos za ministarku obrazovanja, Stiva Manuhina za ministra finansija i Tomasa Prajsa za ministra zdravlja.

Senat je, uz pomoć četiri demokratska senatora, potvrdio samo izbor Reksa Tilersona za novog državnog sekretara, i pored najave demokrata da neće obezbediti kvorum.

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ističe da će pitanje odlučivanja o Protokolu biti otvoreno čim budu rešena glavna pitanja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track