Najnovije vesti

(VIDEO) BRUKA I SRAMOTA: Vojska Crne Gore zabranila pomen na prvu žrtvu NATO agresije
Foto: Printscreen Facebook

Venac ostao ispred kapije

(VIDEO) BRUKA I SRAMOTA: Vojska Crne Gore zabranila pomen na prvu žrtvu NATO agresije

Crna Gora

Članovi i aktivisti Demosa, kao i svake godine na dan početka NATO bombardovanja, krenuli su da polože cveće u kasarni u Danilovgradu, na mesto gde je pala prva nevina žrtva agresije u Crnoj Gori, ali ih vojska nije pustila u krug kasarne.

 

Na meti prve večeri NATO agresije na Crnu Goru bili su kasarna "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki Kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara.

 

U kasarni u Danilovgradu poginuo je vojnik Saša Stojić iz Beograda. Građane i aktiviste Demosa, koji godinama svakog 24. marta polažu cveće na mestu gde je ovaj mladić izgubio život, dočekala je danas zaključana kapija. Oni kažu da nisu došli da ruše državu, već da na skroman i simboličan način odamo počast prvoj žrtvi NATO bombardovanja.

 

Dalje nisu mogli: Građani ostali ispred kapije (Foto: Printscreen Facebook)
Dalje nisu mogli: Građani ostali ispred kapije (Foto: Printscreen Facebook)

"Ovo je najmirnije moguće okupljanje građana koji su došli da buket cveća stave na spomen vojniku koji je prva žrtva NATO bombardovanja, vojniku koji je ni kriv ni dužan stradao u agresorskom napadu zločinačke NATO alijanse“, kaže Vladislav Dajković, član izvršnog odbora Demosa u videu koji je postavio na svoj profil na Fejsbuku. On dodaje da su vojnici pretili da će zvati pojačanje da okupljene građane sklone sa kapije kasarne iako su članovi Demosa još pre dva dana najavili dolazak dopisom Ministarstvu odbrane Crne Gore.

 

Najavili se pre dva dana (Foto: Printscreen Facebook)
Najavili se pre dva dana (Foto: Printscreen Facebook)

"Evo do čega je došla Crna Gora. Naši vojnici nam ne daju da se poklonimo njihovom kolegi koji je stradao nevin. Da im je NATO došao u posetu, verujem da ne bi bilo problema da uđu. Dočekali bi ih sa priganicama. Mi smo samo želeli da pošaljemo poruku da svoje žrtve ne zaboravljamo", dodaje Dajković. 
Okupljeni aktivisti partije Demos i građani koji su im se kasnije pridružili vence i cveće ostavili su na kapiji kasarne u Danilovgradu, a zatim se uputili ka zgradi ministarstva odbrane u Podgorici, gde će takođe, simbolično, ostaviti buket cveća „za preminule“, u znak protesta što im nije dozvoljeno.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.03.2017

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...