PLANIRALA DA RAZNESE AJFELOV TORANJ: U stanu Hrvatice pronašli 10 kilograma eksploziva!
Foto: AP 21 11 2015

Napravila detaljan plan

PLANIRALA DA RAZNESE AJFELOV TORANJ: U stanu Hrvatice pronašli 10 kilograma eksploziva!

Hrvatska -

Sedamdeset grama, četiri slova i jedan video na Telegramu, aplikaciji za bezbednosnu komunikaciju, bilo je dovoljno francuskim obaveštajcima da zaustave najopasniji teroristički napad od smrtonosnog pohoda terorista Parizom, kad su ubili 130 osoba.

U stanu Sarinog (16) dečka pronašli su materijal za desetak kilograma eksploziva.

U prvoj epizodi hapšenja, četiri osobe su završile u pritvoru. Za našu priču najbitniji su 16-godišnja Sara i 20-godišnji Tomas. Oboje su relativno "sveži" konvertiti i tek nedavno su počeli iskazivati nešto radikalnije stavove.

"Pre dve godine prestao je da jede svinjetinu i počeo je govoriti da ga zanima religija, ali ništa više od toga. Povremeno je išao u obližnju džamiju, ali i to je bilo retko. Jednom prilikom je govorio o neudatim ženama i devojkama u kratkim suknjama", ispričala je Tomasova majka francuskim medijima.

Sara, s druge strane, ima mnogo zanimljiviju životnu priču. Prema pisanjima tamošnjih medija, ona je dete Hrvata koji se borio u Bosni i Hercegovini. Navodno, prema nalazima psihološkog ispitivanja, Sara je prešla u islam zato što je njen otac, koji se borio protiv Bošnjaka, mrzeo Arape i muslimane.

U trenutku svojevrsnog tinejdžerskog bunta Sara je prešla u islam i posvetila se radikalnoj ideologiji kakvu promoviše Islamska država. Provodila je sate na internetu i otkrila Tomasa Saureta. Zanimljivo je da su ga francuske obaveštajne službe pratile još od napada na satirični magazin Šarli Ebdo 2015. godine.

Tada je navodno rekao da bi se pridružio džihadističkom pokretu i da mu je velika želja da ode u Siriju kako bi otkrio "pravi život". Sara se Tomasu prva javila i počeli su pričati o islamu, muslimanima i stanju u svetu generalno.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Nakon dugih razgovora na internetu odlučili su da svoju vezu prebace u stvarni svet. Dogovorili su brak koji će kratko trajati. Dogovorili su da će napraviti bombu koju će Tomas aktivirati u nekom turističkom središtu, a verovatno bi odluka pala na Ajfelov toranj u Parizu. Plan je bio da ona zatim pobegne u Siriju, na teritoriju pod kontrolom Islamske države, kako bi tamo živela ugodnim životom "mučenikove udovice".

Treći uhapšeni u petak, 10. februara, bio je Malik Hamami. Kako pišu francuski mediji, on je bio jedan od ključnih aktera u čitavoj priči. Već neko vreme bio je na radaru francuskih bezbednosnih agencija zbog islamističkih proglasa, ali i zbog ekstenzivnih kontakata u Iraku i Siriji.

Kako je već postalo uobičajeno u današnjem terorizmu, Malik je bio poznat policiji i kao sitni diler u gradiću Seteu, na južnoj obali Francuske. Kada su obaveštajci shvatili da Malik često komunicira s ostalih dvoje aktera naše priče, stavili su ga pod stalni nadzor. Prisluškivali su njegove telefonske razgovore, pratili sve što radi u stanu, ali i van njega. Imali su šta i da čuju.

FOTO: AP
FOTO: AP

Malik je celo vreme zaluđenom paru pričao o blagodetima Islamske države, a usput je pričao i o izradi bombe. Triaceton-triperoksid (TATP) je bio ključni sastojak te bombe kojom bi ubili ljude u samoubilačkom napadu. Islamska država je veliki pobornik TATP-a zato što je neverovatno moćan eksploziv, relativno lako se izrađuje od lako dostupnih sastojaka i gotovo ga je nemoguće detektovati standardnim detektorima eksploziva.

Naime, većina detektora prati tragove nitrogena zato što se većina eksploziva temelji na nitratima. TATP, s druge strane, izrađuje se od acetona. Da, od acetona koji se koristi za skidanje laka za nokte. Isti eksploziv koristili su teroristi tokom napada u Parizu krajem 2015. godine.

U ponedeljak, 6. februara, policija je postala još zabrinutija. Sara je preko društvenih mreža sve češće iskazivala ljubav prema Tomasu, počeli su govoriti o braku, a Malik je govorio da će se za sve pobrinuti. Policija još nije imala dovoljno dokaza za hapšenje sad već zloglasnog trojca, a praktično su u stvarnom vremenu mogli pratiti šta se sve događa. Presreli su video u kojem Sara polaže zakletvu na vernost Islamskoj državi i znali su da je đavo odneo šalu. Pitanje je dana ili sata kad će se odlučiti na teroristički napad.

U sredu, 8. februara, sve se promenilo. Saznali su da Tomas u iznajmljenom stanu ima pravu malu laboratoriju za izradu eksploziva. Malik mu je preneo tačne detalje kako izraditi bombu od TATP-a, a policija užurbano pravi planove kako bi što pre uhvatili moguće teroriste. U to vreme ključno je bilo očuvati apsolutnu tajnost operacije kako teroristi ne bi mogli saznati šta se događa i tako počiniti napad ranije nego što su planirali.

Slično se dogodilo s napadima na aerodromu u Briselu, kada su teroristi shvatili da je samo pitanje vremena kada će ih policija uhvatiti. Francuzi nisu smeli da rizikuju bilo kakvu grešku u poslednjim satima. U petak, 10. februara, u tačno šest sati i deset minuta po lokalnom vremenu, policija je upala u stanove i kuće na četiri lokacije na jugu Francuske.

U Tomasovom iznajmljenom stanu pronašli su 70 grama spremnog TATP-a i sve potrebno za izradu desetak kilograma istog eksploziva. Tokom policijskog ispitivanja Sara se slomila i sve priznala.

"Žao mi je zbog svega što sam napravila", navodno je rekla policijskim istražiteljima. Njena majka, pokrivajući rukama lice pred okupljenim novinarima, kratko je poručila: "Ona je nevina od svih optužbi. Bila je potpuno izmanipulisana". Sarin advokat je opširno pričao o tome kako je ona teško doživela razvod roditelja i da joj je tad bilo teško u životu.

(Jutarnji list)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 24.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track