CRNOGORSKI MITROPOLIT ZAPREPASTIO VERNIKE: Izrekao strašne reči o Svetom Vasiliju Ostroškom!
Foto: Dragan Kadić

kakva crkva takvo i znanje o veri

CRNOGORSKI MITROPOLIT ZAPREPASTIO VERNIKE: Izrekao strašne reči o Svetom Vasiliju Ostroškom!

Crna Gora -

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, iznenadio je vernike izjavom da nije siguran da je Sveti Vasilije Ostroški i dalje pod Ostrogom. "Pitanje je, kad su nosili Svetog Vasilija Ostroškog, kroz Nikšić i kroz Hercegovinu da li je Sveti Vasilije u Ostrogu", rekao je on.

"Pitanje je, kad su nosili Svetog Vasilija Ostroškog, kroz Nikšić i kroz Hercegovinu da li je Sveti Vasilije u Ostrogu", kazao je Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, nakon službe, i osveštanja grozđa, koja je na Ivanovim koritima povodom praznika Preobraženja služena na guvnu u neposrednoj blizini crkve Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

On je optužio čelnike SPC da lome čestice Crnogorskih svetitelja, prenosi Kodex.

"Mi imamo pet – šest svetitelja u Crnoj Gori. Dvadesetih godina prošlog veka u Crnoj Gori je bio plan, u vreme Fatića koji je rekao “sad nismo više Crnogorci, sad smo Srbi” da se mošti Crnogorskih svetitelja spale ili zakopaju duboko u zemlju".

"Danas imamo istu stvar. Samo što ne sahranjuju svetitelje nego lome njihove čestice i nose ih po Evropi. Tako je od čestice moštiju Svetog Vasilija Ostroškog napravljerna crkva u Beogradu, na Bežanijskoj kosi. Sada, nedavno, nosili su čestice Svetog Vasilija Ostroškog u Češku i tamo davali čestice naših svetitelja", kazao je Mihailo, piše portal Analitika.

Kako je kazao pitanje je do kada će to trajati.

"Ja verujem, da ako to budemo dozvolili, i kao ljudi i kao Crnogorci nestaće naših svetitelja. Pre svega Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Oni nose sveto miro Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog i njime pomazuju strance, koji prelaze iz katolicizma u pravoslavlje".

"U Crnoj Gori nije bilo mira prosvetitelja, da se uzima i da se pomazuje, jer to je izigravanje i Crnogoraca, i Crnogorskih svetinja, i Crnogorske istorije i Crnogorske države. Molim vas razmislite o ovome, da se ovome stane na put. Ja ću tražiti direktno od Vlade Crne Gore, i svi mi koji možemo nešto da kažemo da se to zaustavi", kazao je mitropolit Mihailo".

Kurir.rs/Portal Analitika

Foto: Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Go ko pištolj! Branko Ružić sebe predstavlja kao beskućnika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track