NAJMLAĐI MONTENEGRO ISLAMISTA: Na teritoriji Islamske države rođen i jedan Crnogorac
Foto: Profimedia

TRENUTNO IH RATUJE 18

NAJMLAĐI MONTENEGRO ISLAMISTA: Na teritoriji Islamske države rođen i jedan Crnogorac

Crna Gora -

Na ratišta u Siriji i Iraku u proteklih pet godina otišlo je 23 građana iz Crne Gore, dok se u Ukrajini bori osam crnogorskih državljana, pokazala je studija Centra za regionalnu saradnju (RCC).

U studiji se navodi da je od 2012. do danas iz Crne Gore u Siriju i Irak otišlo 18 muškaraca, pet žena, troje dece, dok je jedno dete rođeno na teritoriji takozvane Islamske države.

Studija koja je predstavljena na konferenciji Saveta za regionalnu saradnju u Sloveniji, pokazala je da je u Siriji i Iraku od 2012. stradalo šest osoba, dok se devetoro vratilo u Crnu Goru. Samo jednu od tih devet osoba procesuirali su sudski organi, a u pitanju je Ulcinjanin Hamid Beharović kojem se trenutno sudi za krivično delo učešće u stranim oružanim formacijama, a za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Prema ovoj studiji, nazvanoj “Igra čekanja: Procena i odgovor na pretnju od povratka stranih boraca na zapadni Balkan”, na teritoriji koju kontroliše ID trenutno se nalaze tri muškarca, četiri žene i dvoje dece iz Crne Gore.

Studija kaže da je na ratišta u Siriji i Iraku, iz Evropske unije (EU) od 2012. otišlo ukupno 5.000 boraca, od čega je oko 1.000 njih sa zapadnog Balkana.

Na zapadni Balkan vratilo se oko 300 boraca a na ratištu je poginulo njih 200, ali se dodaje da je u toku 2016. proces odlaska na ratište ljudi sa zapadnog Balkana gotovo potpuno zaustavljen.

U dokumentu se navodi da je jedan crnogorski državljanin zatvoren u Turskoj. Autori studije navode, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih krugova u Crnoj Gori, da u Ukrajini trenutno na strani proruskih snaga ratuje devet crnogorskih državljana, da se jedan borac iz Ukrajine vratio i da se protiv njega vodi sudski postupak.

"Za razliku od povratnika sa teritorije ID, koji se suočavaju sa optužbama vezanim za terorizam povrh toga što su optuženi za ratovanje na stranom ratištu, povratnik iz Ukrajine je osuđen samo za učešće na stranom ratištu. Pored razlike u sudskom gonjenju povratnika iz ID i proruskih boraca, izvori iz bezbednosnih krugova u Crnoj Gori kažu da se na borce koji odlaze u Ukrajinu gleda kao na plaćenike koje prvenstveno motiviše novac a manje ideologija”, navodi se u studiji.

Ipak, dodaje se u studiji, pojedini povratnici sa ratišta u Ukrajini tvrde da nisu uzeli novac a eksperti smatraju da deo crnogorske javnosti borce u toj državi vidi kao patriote koji su pošli u pomoć “ideološki srodnoj braći”, dok se na borce u Siriji i Iraku, mestima koja nisu religijski i kulturološki povezana sa Crnom Gorom, gleda kao da su se pridružili neprijatelju.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track