GRUEVSKI TRAŽI DA VLASTI NE GONE BATINAŠE IZ SOBRANJA: Prestanite s nepravdom i političkim progonom
Foto: Plusinfo

PROTEST U SKOPLJU

GRUEVSKI TRAŽI DA VLASTI NE GONE BATINAŠE IZ SOBRANJA: Prestanite s nepravdom i političkim progonom

Severna Makedonija -

Lider najveće opozicone makedonske stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji predvodi višednevne proteste opozicije u Skoplju, obratio se vladi i zatražio, kako je rekao, kraj "nepravde" i "političkog progona" zbog nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila.

Makedonske vlasti krivično gone batinaše koji su tada izazvali nezapamćeno nasilje, uleteli naoružani u Sobranje, tukli poslanike, uključujući i Zorana Zaeva, lidera tada opozicionog SDSM-a i izazvali veliku nestabilnost u zemlji, zbog čega je reagovala cela međunarodna zajednica.

Gruevski je podsetio da je VMRO-DPMNE predložila zakon o amnestiji za učesnike događaja od 27. aprila jer krivično procesuiranje, kako kaže nanosi mnoge nepravde i štete.

"Ovim protestni maršem želimo da izrazimo naše nezadovoljstvo zbog nepravdi koje u Makedoniji čini nova marionetska vlast, a ima ih mnogo, svakoga dana, što izaziva strah i nesigurnost među ljudima", rekao je Gruevski.

Kancelarija makedonskog javnog tužioca sumnjiči 36 osoba da su u aprilu napravile haos u Sobranju, kao i da predstavljaju terorističku pretnju ustavnom poretku i bezbednosti", zbog čega mogu da dobiju do 10 godina zatvora. Makedonski parlament ukinuo je u petak imunitet šestorici opozicionih poslanika jer je tužilaštvo tražilo da, zbog učešća u batinjanju, budu zadržani 30 dana u zatvoru.

Kurir.rs/Polusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track