UGROŽEN OPSTANAK GRADA: U 2017. se rodilo 189 beba, a umrlo 427 Pljevljaka
Foto: Vijesti/Goran Malidžan

NESLAVAN TREND U CRNOJ GORI

UGROŽEN OPSTANAK GRADA: U 2017. se rodilo 189 beba, a umrlo 427 Pljevljaka

Crna Gora -

Godinama unazad u Pljevljima više ljudi umire nego što se rađa, a po negativnom prirodnom priraštaju ova sredina je daleko ispred ostalih opština u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata, u prošloj godini u Pljevljima se rodilo 189 dece, a u istom periodu umrlo je 427 Pljevljaka , što je prirodni priraštaj minus 238.

U Crnoj Gori čak 13 opština u prošloj godini imalo negativan prirodni priraštaj, osim Cetinja, Nikšića i Ulcinja.

Posle Pljevalja, najveći negativni prirodni priraštaj registrovan je u Nikšiću - minus 74, Cetinju i Kolašinu -51, Plužinama -36, Andrijevici -34, Mojkovcu i Žabljaku -32, Beranama -29, Gusinju -26, Petnjici -23, Šavniku -21, Ulcinju -19. Od gradova na severu Crne Gore jedino Bijelo Polje (jedan), Rožaje (182) i Plav (30) imaju pozitivan prirodni priraštaj.

Najveći prirodni priraštaj ima Podgorica (962), Budva (196), Rožaje (182 ), Tivat (98), i Bar (61). Od primorskih Opština negativan prirodni priraštaj jedino je zabeležen u Ulcinju.

U prošloj godini najveću razliku između broja doseljenih i odseljenih ima Bijelo Polje. U ovom periodu grad je napustilo 60 stanovnika, a doselilo se 17.

Veći odliv stanovništva zabeležen je u Pljevljima. Taj grad je u prošloj godini napustio 31 stanovnik, a doselilo se sedam.

Komentarišući podatke o demografskoj situaciji u Pljevljima, nezavisni odbornik Miroslav Anđelić kazao je da se ona pogoršava iz godine u godinu, i da je doveden u pitanje biološki opstanak grada.

On kaže da će aktuelna lokalna vlast ostati upamćena po tome da nije preduzela nijednu meru za rešavanje ovog ogromnog problema od koga zavisi budućnost grada.

“Imajući u vidu da dosadašnji istrošeni lokalni funkcioneri nisu svoje i sudbine svojih porodica vezali za Pljevlja, već za neke druge gradove u našem okruženju (Podgorica, Beograd, Sarajevo...), u kojima su već obezbedili brojne nekretnine, to ne čudi što nisu obraćali pažnju na ovo izuzetno značajno pitanje”, naveo je Anđelić.

Rekordan broj stanovnika opština Pljevlja imala je 1971. godine 46.856 stanovnika, a deset godina nakon toga 3.527 manje ili 43.316 stanovnika.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Vijesti/Goran Malidžan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track