(FOTO, VIDEO) ZOVU GA HRVATSKI ESKOBAR: Bio nezaposlen, a zarađivao milione! U Kolumbiji ga čuvala vojska, a kokain je pravio u prašumama
Foto: PrintScreen

NARKOS SA BIROA

(FOTO, VIDEO) ZOVU GA HRVATSKI ESKOBAR: Bio nezaposlen, a zarađivao milione! U Kolumbiji ga čuvala vojska, a kokain je pravio u prašumama

Hrvatska -

Hrvatska policija je u akciji "NANA" u riječkoj luci zaplenila 100 kilograma kokaina švercovanog iz Južne Amerike u Hrvatsku.

Tom prilikom je uhapšeno desetak ljudi, a droga je nađena u kontejneru sa 20 tona mešanog metalnog otpada.

Kokain je kupljen u Panami za 300.000 evra, a Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminal (USKOK) je saopštila da su osumnjičeni želeli da drogu prodaju u zemljama EU po ceni od 21.000 do 33.000 evra za kilogram.

Kao vođa klana navodi se Stjepan Prnjat zvani "Eskobar" koji je, po sumnjama Uskoka, drogu kupio u Panami, a već je osuđivan zbog istog krivičnog dela. U Italiji je osuđen na 10 godina i osam meseci zatvora, a u Zagrebu mu traje suđenje zbog pranja novca od prodaje droge.

Prnjat je rodom iz Zenice. U kriminalne poslove ušao je kada se kao mladić preselio u Frankfurt, a od devedesetih se bavi prodajom droge.

Svi sa kojima se Prnjat susretao tvrdili su da je bio miran, staložen i uglađen gospodin i nikome nije palo ni na kraj pameti da vodi paralelni život. Inače, po zanimanju je metalski radnik, zvanično nezaposlen, ali u tajnoj ulozi šefa međunarodnog lanca švercera droge uspeo od 2000. do 2007. da zaradi 14 miliona evra koje je uglavnom ulagao u lusuzne nekretnine.

foto: MUP Hrvatske

Mediji su ga prozvali “hrvatski Eskobar” kada je krajem oktobra 2007. uhapšen u Nemačkoj pod optužbom da je bio šef narkohobotnice koja je tržište evropskih zemalja snabdevala kokainom.

foto: MUP Hrvatske

Prnjat, koji je u Italiji odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu za šverc kokaina, a kojem se u Zagrebu trenutno sudi sudi zbog pranja 2,5 miliona evra od pre 12 godina, uhapšen je u Sloveniji. Zanimljivo je da je po izlasku iz italijanskog zatvora živeo uzorno. Zvanično, poslednje dve godine proveo je na uslovnoj slobodi radeći u skloništu za beskućnike u Raveni, a očigledno je u međuvremenu planirao povratak u “biznis”.

foto: MUP Hrvatske

Kilogram kokaina u Kolumbiji plaćen je 3.000 evra, a cena po kojoj je trebalo da bude prodat na području Holandije, Italije, Slovenije i Hrvatske bila je od 20.000 do 33.000 evra po kilogramu.Prva isporuka bila je unapred plaćena. Prnjat je za nju uzeo 300.000 evra u Južnoj Americi, a njenom prodajom trebao je da zaradi najmanje dva miliona.

Takođe, iz prisluškivanih razgovora otkriveno je da je Prnjat kupovinu droge dogovarao sa nepoznatim muškarcem po imenu Pablo, kojeg je Prnjat u razgovorima sa ostalim članovima grupe opisivao kao visoko rangiranu osobu u južnoameričkom narko-miljeu.

Jedna žena koja ipak svoje svedočenje nije htela da ponovi na sudu, rekla je da je Prnjata u Kolumbiji čuvala kolumbijska vojska i da je lično odlazio u laboratorije, u prašumu, kako bi se uverio da je roba odgovarajućeg kvaliteta.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr/Jutarnji.hr

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track