POLICIJA ZARATILA SA MAFIJOM: 20 kriminalnih klanova registrovano u Crnoj Gori!
Foto: Printscreen Youtube

u akciji protiv organizovanog kriminala

POLICIJA ZARATILA SA MAFIJOM: 20 kriminalnih klanova registrovano u Crnoj Gori!

Crna Gora -

PODGORICA - Narko biznis, ubistva, zastrašivanje, prebijanje, ze­le­na­štvo, pra­nje nov­ca i kri­jum­ča­re­nje automobila najčešći su “poslovi” kojima se bave crnogorski klanovi.

Prema nezvaničnim informacijama, oko 20 kriminalnih organizacija deluje u Crnoj Gori. Kriminalni klanovi su registrovani i u Baru, Nikšiću i na sjeveru Crne Gore. Podatak o broju kriminalnih grupa u našoj zemlji spominje se i u Europolovom dokumentu iz 2013. godine. SOCTA.

Prema nezvaničnoj evidenciji policije šefovi crnogorske mafije uglavnom su izvan granica Crne Gore. Nekima od njih sudi se u odsustvu za ubistva, stvaranje kriminalne organizacije, zbog ilegalnih radnji i teških krivičnih dela.

Tako su za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića, koje se dogodilo 2016. godine, među optuženima i Vasilije Rafailović, Ratko Vušović i Ivan Cicmil. Oni su u bjekstvu i nezvanično se povezuju sa Škaljarsjkim klanom. S ovim klanom povezuje se i Stevan Stamatović, kojem se sudi za pokušaj ubistva i stvaranje kriminalne organizacije, a koji je takođe u bjekstvu.

U bekstvu su i Igor Božović, Slobodan Kašćelan, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević. Njima se sudi jer su optuženi da su organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Nezvanično su povezuju sa “kavačkim” klanom.

“Centar” moći u ovim grupama uglavnom čine pojednici koji imaju podršku bliskih saradnika-prijatelja. Uticaj pojednaca iz ovih krugova, preko njihovih ljudi često prelazi i van granica Crne Gore. Tako su Srbija i Bosna i Hercegovina zemlje regiona u kojima “žestoki” momci šire svoj biznis, ali i sukobe. Tu spadaju i Hrvatska, Albanija…

Zvanične odgovore na pitanja o broju i delovanju kriminalnih organizacija iz Uprave policije Crne Gore redakcija CdM-a još nije dobila, iako su im upućena 19. decembra 2017. godine.

Naj­če­šće vr­ste dro­ga ko­je švercuju crnogorski klanovi su he­ro­in, ko­ka­in i ma­ri­hu­a­na. Cr­na Go­ra je u toj “igri” uglav­nom tran­zit­ni put. “Nestanak” 200 kilograma kokaina u Valensiji navodno je postao okidač za sukobe u crnogorskom podzemlju. Najsurovija bitka se vodi između “kavačkog” i “škaljarskog” klana, čiji članovi deluju i izvan kotorskih zidina.

Do eskalacije sukoba došlo je posle ubistva vođe Partizanovih navijača Aleksandra Stankovića (Saleta Mutavog) u Beogradu, pa je sukob između “kavčana” i “škaljaraca” počeo da se razrešava i u Beogradu.

Tako prema nezvaničnim informacijama u ovim sukobima, na beogradskim ulicama, žrtve su bili i Dalibor Despotović, Davorin Baltić, Branislav Brano Šaranović, Slobodan Stevović, Goran Radoman…

Oni koji su prema nezvaničnoj evidenciji policije šefovi crnogorske mafije uglavnom su izvan granica Crne Gore. Nekima od njih sudi se u odsustvu za ubistva, stvaranje kriminalne organizacije, zbog ilegalnih radnji i teških krivičnih dela. Tako su za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića, koje se dogodilo 2016. godine, među optuženima i Vasilije Rafailović, Ratko Vušović i Ivan Cicmil. Oni su u bekstvu i nezvanično se povezuju sa Škaljarsjkim klanom. S ovim klanom povezuje se i Stevan Stamatović, kojem se sudi za pokušaj ubistva i stvaranje kriminalne organizacije, a koji je takođe u bekstvu.

U bekstvu su i Igor Božović, Slobodan Kašćelan, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić i Davor Prelević. Njima se sudi jer su optuženi da su organizovali kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Nezvanično su povezuju sa “kavačkim” klanom.

Prema nepisanom pravu najjači igrači povlačenje potez sa “distance”, preko plaćenika, i tako ostaju “neuhvatljivi”. Crnogorska policija intenzivno vodi odlučnu borbu protiv kriminala. Višemesečne akcije usmerene su na osobe koje se povezuju sa klanovima i one koji se bave ilegalnim radnjama.

Zaplenjene su veće količine oružja, municije, droge, novca iz ilegalnih tokova, automobila, kartica, telefona, eksploziva i slično. Mnoge osobe su privedene i procesuirane. Policija je najavila da će kontinuirano raditi na borbi protiv organizovanog kriminala i kriminalnih grupa u narednom periodu.

Kurir.rs/CdM/Željka Bojanić

Foto printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Na pomolu novi mafijaški obračun?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track