JUTARNJI O MAFIJAŠKIM OBRAČUNIMA U CRNOJ GORI: Meksiko u hrvatskom komšiluku
Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

stalni sukobi klanova

JUTARNJI O MAFIJAŠKIM OBRAČUNIMA U CRNOJ GORI: Meksiko u hrvatskom komšiluku

Crna Gora -

Hrvatski Jutarnji list nazvao je Crnu Goru "Meksikom u hrvatskom komšiluku" zbog učestalih kriminalnih obračuna koji se prethodnih dana dešavaju u ovoj državi.

Taj hrvatski medij u svom tekstu navodi da su suprotstavljeni kriminalni klanovi u Crnoj Gori "počeli da se ubijaju usred bela dana u centru grada, a da stradaju i prolaznici".

Posle dvostrukog ubistva na najprometnijem trgu u glavnom gradu Podgorici, Veće za bezbednost Crne Gore na vanrednoj sednici u nedelju kasno uveče odlučilo je da uspostavi specijalizovane timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na sednici veća ocenjeno je da je "bezbednosna situacija narušena usled narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa", pa je odlučeno da se organizuju timovi od predstavnika državnog tužilaštva, policije i drugih tela zaduženih za bezbednost kako bi se suprotstavili toj opasnosti.

U subotu u podne na glavnom podgoričkom trgu, naočigled brojnih prolaznika i roditelja s decom, ubica koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku masku, ubio je Miloša Šakovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića koji je bio slučajna žrtva obračuna, navodi Jutarnji.

Dva dana ranije na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil ubijen je

Dražen Čađenović koji se dovodi u vezu s jednim od crnogorskih mafijaških klanova.

Posle tih ubistava direktor crnogorske policije Slavko Stojanović podneo je ostavku, a predsednik Vlade Duško Marković sazvao je hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost.

Već četiri godine traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, "škaljarskog" i "kavačkog", koji su imena dobili po naseljima Škaljari i Kavaču u Kotoru iz kojih dolaze, a u kojem je do sada ubijeno više od 20 ljudi od kojih su četiri slučajne žrtve obračuna.

Sukob je počeo sredinom 2014. kada su u španskoj Valensiji "škaljarci" ukrali 200 kilograma kokaina "kavčanima", navodi Jutarnji.

Sukob kako piše hrvatski medij karakterišu brutalne likvidacije protivnika u kojima su korišteći eksploziv, snajpersko oružje i bombe, dok su za likvidacije kako veruje policija angažovane plaćene ubice iz regije.

U pokušaju da zaustavi sukob crnogorska policija u posljednjih pola godine izvršila je iznenadne kontrole više od stotinu bezbednosno interesantnih osoba od kojih je oduzela naoružanje, eksploziv i takozvane "kriptovane" mobilne telefone koje nije moguće prisluškivati.

Oba kriminalna klana bave se trgovinom drogom na čemu su zaradili ogromne svote kojima finansiraju međusobni rat, zaključuje Jutarnji u tekstu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja