BIVŠI AGENT CIA ODBIO DA SVEDOČI U AFERI DRŽAVNI UDAR: Brajan Skot tvrdi da je u pitanju bio regularan posao
Foto: Reuters, Printscreen

preokret

BIVŠI AGENT CIA ODBIO DA SVEDOČI U AFERI DRŽAVNI UDAR: Brajan Skot tvrdi da je u pitanju bio regularan posao

Crna Gora -

Bivši operativac CIA Brajan Skot odbio je da svedoči na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

On je uoči suđenja tražio da se konsultuje sa advokatom oko toga da li će se njegov lik prikazati ili skremblovati, a potom je sudija Suzana Mugoša isključila javnost iz procesa dok veće ne odluči o načinu ispitivanja svedoka.

Skot je putem video-linka trebalo da razotkrije detalje ponude za učešće u navodnoj akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kako je proše godine pisao Volstrit žurnal Skot je pred Kongresom demantovao da je njegovoj firmi nuđena saradnja sa okrivljenima, već da se radilo o regularnoj saradnji sa jednom crnogorskom kompanijom.

Njegovu firmu Petriot Difens grup je po pisanju lista kontaktirao drugi bivši operativac CIA Džozef Asad da "pomogne obaveštajnim radom i evakuacijom pripadnika opozicije".

Suđenje se nastavlja 4. maja u 9 časova.

Pred većem Suzane Mugoše za to krivično delo odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Kurir.rs/Vijesti/WSJ

Foto: Printscreens Vijesti/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja