HRVAT ZAPALIO FEJSBUK: Evo kako bi on rešio nedostatak radne snage u turizmu!
Foto: Printscreen Index.hr

liberalizacija

HRVAT ZAPALIO FEJSBUK: Evo kako bi on rešio nedostatak radne snage u turizmu!

Hrvatska -

ZAGREB - Vlasnik PR agencije Tomas Bauer je objavio na svom Fejsbuk profilu ideju kako da se prevaziđe problem nedostatka radne snage u turizmu. Njegovo rešenje je liberalizacija zapošljavanja dece, odnosno zapošljavanje dece stare od 12 godina.

"Prvo što bih uradio da anuliram nedostatak radne snage u turizmu je liberalizacija zapošljavanja dece. Da, dobro ste čuli, nema nikakvog razloga da deca od 12 godina naviše leti ne rade velik deo poslova u turizmu.

U kapitalističkoj Americi 90 posto bogate dece leti odradi barem mesec dana prodajući sladoled, hot dogove, konobarišući, perući automobile ili dostavljajući letke i štampane medije. Iako im roditelji imaju toliko para da ne samo da ne moraju da rade leti, nego ne moraju da rade do kraja života".

Efekat je dvojak. Osim popunjavanja radne snage, deca se vaspitavaju da ne budu kao roditelji, dedovi i bake. Lene guzice koje samo gledaju gde će da se uhlebe i što manje rade, a 85 posto neće da odradi puni staž", napisao je Bauer.

Bauer je očigledno zaboravio da prema Zakonu o radu, "osoba mlađa od petnaest godina ili osoba s petnaest i starija od petnaest, a mlađa od osamnaest godina koja pohađa obavezno osnovno obrazovanje, ne sme da se zaposliti".

Također, u Direktivi Vijeća Europe o zaštiti mladih ljudi na radu, piše slično pravilo: "Najniži uzrast za zapošljavanje ne sme biti niži od najnižeg uzrasta predviđenog za završetak obaveznog školovanja, a u svakom slučaju ne sme biti niži od 15 godina", navodi se u dokumentu Europske unije.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track