AKO KREĆETE U CRNU GORU, NAPUNITE REZERVOAR KOD KUĆE: Poskupelo gorivo, cene veće nego u Luksemburgu, Austriji, Nemačkoj...
Foto: Printscreen Vijesti.me/Filip Roganović

papreno

AKO KREĆETE U CRNU GORU, NAPUNITE REZERVOAR KOD KUĆE: Poskupelo gorivo, cene veće nego u Luksemburgu, Austriji, Nemačkoj...

Crna Gora -

PODGORICA - Gorivo na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od danas je skuplje za tri do sedam centi, zbog čega je Crna Gora po cenama naftnih derivata među skupljima u regionu, ali i od nekih bogatih država Evropske unije poput Luksemburga, Austrije, Nemačke...

Eurodizel je poskupeo sedam centi i sada košta 1,30 evra po litru, što je za 20 centi skuplje nego u susednoj Bosni i Hercegovini. Ista cena tog goriva je i u Sloveniji gde je prosečna plata 1.100 evra.

Cena litra evrodizela veća je u Crnoj Gori nego u najbogatijoj državi EU Luksemburgu gde košta 1,10 evra, a jeftiniji je i u Nemačkoj 1,28 evra, Austriji 1,27... Nova cena litra super 98 veća je za tri centa i iznosiće 1,44 evra.

U BiH ova vrsta goriva jeftinija je čak za 29 centi, u Srbiji za 11 centi, a u Hrvatskoj, gde je prosečne plata 840 evra, super 98 je skuplji samo dva centa. U Sloveniji je jeftiniji za devet centi, u Luksemburgu za 25 centi, Austriji za sedam centi, a od špsmatranih država skuplji je samo u Nemačkoj za 16 centi.

Super 95 poskupeo je od sinoć za četiri centa na 1,41 evro po litru, dok je u Bosni i Hercegovini jeftiniji za čak 30 centi. Ova vrsta goriva je i u Hrvatskoj jeftinija za cent, u Srbiji za 15 centi, Austriji za devet centi... Lož-ulje biće skuplje šest centi i koštaće 1,26 evra po litru.

Razlike u cenama goriva među državama postoje zbog različitih iznosa dažbina - akciza, poreza na dodatu vrednost i taksi. Državne dažbine u maloprodajnoj ceni goriva u Crnoj Gori iznose od 45 do 65 odsto.

Cena goriva bez državnih dažbina iznosila bi 50 do 55 evro centi. Nove cene važiće narednih 15 dana, posle čega će ponovo usklađivati sa maloprodajnim cenama naftnih derivata na berzi i valutnom odnosu evra i dolara.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Vijesti.me/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track