PATRIJARH IRINEJ ĆE SLOBODNO PREKO GRANICE: Poglavaru SPC i njegovoj pratnji dozvoljen ulazak u Crnu Goru
Foto: Dragana Udovičić

NIŠTA OD ZABRANE

PATRIJARH IRINEJ ĆE SLOBODNO PREKO GRANICE: Poglavaru SPC i njegovoj pratnji dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Crna Gora -

Srpskom patrijarhu Irineju i svim osobama u njegovoj pratnji sutra će biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, navode visoki policijski izvori iz Crne Gore.

Ove informacije nezvanično je prenela televizija Vijesti, dok su se suprotne, takođe nezvanične informacije uoči Irinejeve posete pojavile u nekim crnogorskim medijima. Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio da nije obavešten da se nalazi na listi nepoželjnih osoba, zbog čega se i spekulsalo da već sutra neće moći da pređe crnogorsku granicu.

Najava posete patrijarha Irineja Crnoj Gori izazvala je veliku pažnju medija, koji su nedavno objavili da je vlada Crne Gore sačinila neformalni spisak, neku crnu listu nepoželjnih osoba iz Srbije kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Na tom spisku se, navodno, nalazilo i ime patrijarha Irineja.

Spekuliše se da je uzrok tome izjava patrijarha Irineja u julu, prilikom posete Crnoj Gori, "da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske gori nego u vreme osmanlijske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske".

Srpski patrijarh u Crnu Goru ide u društvu patrijarha antiohijskog i celog istoka Jovana Desetog, koji je u zvaničnoj poseti SPC do 19. oktobra, a koji će sutra prvi put posetiti Crnu Goru. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić potvrđuje da će se naći u delegaciji SPC, koja, uprkos pretnji zabranom ulaska, ne odustaje od puta.

Najavljeno je da će posetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track