POSLANIK DPS O STAVLJANJU POLUMESECA NA ZASTAVU Vuković: Tom logikom bi barjak Crne Gore počeo da liči na stolnjak
Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

otvoreno

POSLANIK DPS O STAVLJANJU POLUMESECA NA ZASTAVU Vuković: Tom logikom bi barjak Crne Gore počeo da liči na stolnjak

Crna Gora -

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) prihvatljivo je da se pitanje državnih simbola uvrsti u rad privremenog skupštinskog odbora za unapređenje izbornog zakonodavstva, ali je pitanje koliko su izmene simbola prihvatljive, kaže poslanik DPS-a i predsednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović nedavno je najavio da će ta partija u okviru Radne grupe za izborne zakone predložiti i da se na crnogorsku zastavu uvrsti i polumesec. Takva inicijativa, prema informacijama “Vijesti”, nije ozvaničena, a nema ni zvaničnog stava BS-a oko toga.

Vuković kaže da je ideja poput Ibrahimovićeve bilo i kada se radilo na simbolima i Ustavu i kasnije na zakonu. “Pa smo, da se malo našalim, rekli da ako budemo išli tom logikom, bez potcenjivanja svake ideje, naša zastava bi ličila na kuhinjski stolnjak, to se ne bi znalo od šarenila o čemu se radi. I tada je bilo zahteva da se unese polumesec da se navodno ono što obeležava versku crtu Crne Gore, dominantno pravoslavne države, krst i ostalo skidaju, a pokazalo se i ubedili smo jedni druge da se radi o istorijskim simbolima države”, kazao je Vuković.

On navodi da o svemu treba razgovarati ali “je drugo pitanje da li je sve potencijalno prihvatljivo i racionalno: “Da li sve može da se razumije kao nešto što može da doprinese boljitku i poboljšanju ili nas malo pa vraća nazad u neka ranija vremena kada smo to apsolvirali”, kazao je poslanik DPS-a.

S obzirom na to da je pitanje državnih simbola definisano Ustavom Crne Gore, otvaranje pitanja izgleda crnogorske zastave značilo bi i promjenu Ustava.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja