AMERIKA NEGIRA DA JE UMEŠANA U GLASANJE U SOBRANJU: Optužbe Moskve su nerazumne i lažne
Foto: Profimedia

POZDRAVLJAJU ODLUKU PARLAMENTA

AMERIKA NEGIRA DA JE UMEŠANA U GLASANJE U SOBRANJU: Optužbe Moskve su nerazumne i lažne

Severna Makedonija -

Američki Stejt department ocenio je nerazumnim i lažnim optužbama Rusije da su SAD bile umešane u nedavno glasanje u makedonskom Sobranju o pokretanju inicijative za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula ove godine.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je nedavnim glasanjem u makedonskom Sobranju dato "zeleno svetlo" za pokretanje ustavnih promena u zemlji.

"Optužbe da su predstavnici američke Ambasade (u Skoplju) bili umešani u proces glasanja u parlamentu su nerazumne i lažne. Pozdravljamo odluku makedonskog parlamenta da pokrene ustavne promene neophodne za realizaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom. Sjedinjene Države veruju da je taj sporazum istorijska prilika da se promoviše stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu", izjavio je portparol Stejt departmenta u Vašingtonu odgovarajući na pitanje grčkih medija, preneli su mediji u Skoplju.

Kako su peneli grčki mediji, Stejt department ukazuje da oni koji žele da istražujuda su poslanici u Sobranju odluku o pokretanju ustavnih promena doneli sami nakon međusobnih konsultacija.

Inače, juče je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo kao potpuno neosnovane i neistinite tvrdnje i kvalifikacije ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim glasanjem.

Podsetimo Makedoniju su neposredno pre referenduma posetili brojni strani državnici poput Angele Merkel, Federike Mogerini, Jensa Stoltenberga, Emanuela Makrona i drugih.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track