NOVA BUNA ZBOG SRPSKE CRKVE NA RUMIJI: Crnogorsko ministarstvo: SPC nelegalno dograđuje crkvu! Mitropolija: Ne radimo ništa u tajnosti!
Foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

svako tera svoje

NOVA BUNA ZBOG SRPSKE CRKVE NA RUMIJI: Crnogorsko ministarstvo: SPC nelegalno dograđuje crkvu! Mitropolija: Ne radimo ništa u tajnosti!

Crna Gora -

PODGORICA - Pojedini crnogorski mediji objavili su da Srpska pravoslavna crkva (SPC) nelegalno betonira limenu crkvu na Rumiji, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je da se ovih dana na planini Rumija ne radi ništa novo i ništa u tajnosti.

"Na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti. U plemenitom poslu sanacije i ulepšavanja Rumijske crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, ponosno hvaleći se da se svojim trudom nadograđuju na trud i veru svojih predaka", kažu u Mitropoliji.

Oni su dodali i da je da je crkva izgrađena od lima "zato što je tada to tehnički bilo jedino moguće". Iz SPC napominju da je "rumijskoj crkvi, zlonamerno, političkom zloupotrebom, u crnogorskoj javnosti pripisano da je poremetila barski međuverski sklad" i naglašavaju da ta tvrdnja "ne počiva ni na kakvom dokazu".

U međuvremenu oglasila se i Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma koja je obišla limenu crkvu na Rumiji i konstatovala da radovi koji izvodi Srpska pravoslavna nisu u skladu sa zakonom. Zapisnik je dostavljen stranci na izjašnjenje, a nakon okončanja postupka - preduzeće se zakonom predviđene mere“, navodi se u saopštenju. Nije precizirano koje su mere predviđene.

Postavljanje crkve na Rumiji pre 13 godina izazvalo je oštre reakcije javnosti jer je bila tradicija vernika tri konfesije – pravoslavaca, muslimana i katolika – da jednom godišnje iznose krst svetog Vladimira, zaštitnika Bara, na Rumiju. Sa druge strane, mitropolit Amfilohije tvrdi da je limena crkva na Rumiji postavljena tamo gde je nekad bila crkva koju su Osmanlije srušile 1571. godine.; Limena crkva je tada na vrh Rumije postavljana helikopterima Vojske Srbije i Crne Gore.

Kurir.rs/Beta

Foto Mitropolija crnogorsko primorska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track