Najnovije vesti

BEĆKOVIĆEVA POEZIJA DOSTOJNA NJEGOŠA: Ovako je Đukanović nekada govorio o srpskom akademiku, a sada mu zabranjuje ulaz u Crnu Goru!
Foto: EPA/Damir Dervišagić

URUČIO MU NAGRADU 1998.

BEĆKOVIĆEVA POEZIJA DOSTOJNA NJEGOŠA: Ovako je Đukanović nekada govorio o srpskom akademiku, a sada mu zabranjuje ulaz u Crnu Goru!

Crna Gora

Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićevo pesničko delo, estetski mereno i izmereno, uvrstilo se u svevremne spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kada je 1998. godine Matiji Bećkoviću lično uručio Njegoševu nagradu, u svečanoj dvorani Đurđe Crnojević u Vladinom domu na Cetinju.

 

"Time je doseglo dostojnost Njegoša i imena na Biljardi na Cetinju", kazao je tada Đukanović, prenose Vijesti.

 

Dodeli Njegoševe nagrade Matiji Bećkoviću tada su prisustvovali i tadašnji predsednik Skupštine Svetozar Marović, premijer Filip Vujanović, nekadašnji predsednik Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) Dragutin Vukotić, te mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

foto: Vijesti.me/Vuk lajović

"I kada se učini da se onaj njegoševski čovek nekud izgubio, zajedno sa svojim pregnućem, svešću i slobodom – dokle god njegoševski pesnički filozofski amanet odjekuje – Njegoš je među nama", poručio je Đukanović prilikom uručivanja nagrade Matiji Bećkoviću.

 

Podsetimo, crnogorske vlasti su donele odluku o zabrani ulaska na teritoriju Crne Gore za više osoba među kojima su i akademik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković, kao i profesor Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice Dejan Mirović.

 

Kurir.rs/Vijesti.me (Darvin Murić)
Foto: EPA/Kurir (Damir Dervišagić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...