EVROPSKA KOMISIJA O CRNOJ GORI: U slučajevima napada na novinare, visoke korupcije i kriminala nema dovoljno rezultata!
Foto: EPA / Boris Pejović

radni dokument o poglavljima 23 i 24

EVROPSKA KOMISIJA O CRNOJ GORI: U slučajevima napada na novinare, visoke korupcije i kriminala nema dovoljno rezultata!

Crna Gora -

Crna Gora nije pokazala dovoljno rezultata u borbi protiv korupcije jer tokom godine nije bilo presuda za korupciju na viskom nivou, navodi se u radnom dokumentu Evropske komisje o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru.

U izveštaju se, između ostalog, upozorava da nema dovoljno rezultata u istragama napada na novinare i politici prevencije trgovine drogom i ljudima. U Evropskoj komisiji smatraju i da je trajno oduzimanje imovine oblast u kojoj rezultati nisu dovoljni.

“Uspostavljen je početni bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u predmetima korupcije na visokom nivou, ali sada ga treba dalje konsolidovati. Do kraja septembra pokrenute su nove krivične istrage u osam predmeta korupcije na visokom nivou, kojima je državnom budžetu nanesena šteta od preko 26 miliona evra. U toku su suđenja u drugim predmetima visokog profila koji su obrađeni prošle godine, ali od januara do septembra 2018. godine nije bilo novih osuda za korupciju na visokom nivou”, navodi se u radnom dokumentu EK.

U EK smatraju da borba protiv organizovanog kriminala daje bolje rezultate nego prethodnih godina, delom i zbog ojačane policijske saradnje sa državama članicama EU. Ipak, upozorava se da je borba između organizovanih kriminalnih grupa, uključujući ubistva povezana sa klanovima, nastavljena u prvoj polovini godine.

foto: Vijesti/Vesko Belojević

Navodi se i da postoji zabrinutost zbog opšteg stanja slobode medija i podseća da je u toku izrada nacrta Zakona o medijima i Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Podsjeća se i da su u prvoj polovini godine prijavljena četiri napada na novinare, od kojih je najteži na istraživačku novinarku Oliveru Lakić ”čiji počinioci ostaju neidentifikovani”.

“Ad hok Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva pretnji i nasilja nad novinarima nedavno je dobila pristup dokumentima sa nezatamnjenim imenima. Njene teškoće u dobijanju blagovremenih i potpunih informacija od nadležnih organa i dalje traju. I dalje postoji nedostatak napretka i u rešavanju i novijih i starijih slučajeva u pogledu identifikacije fizičkih počinilaca i nalogodavaca napada, ali i nedostaci i zastoji koji su ometali istrage”, ističe se u izveštaju.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: EPA / Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track