Najnovije vesti

MAGDELINIĆEVA I MEDOJEVIĆEVA PISALE LIDERIMA EU: Sprečite samovolju i torturu vlasti! CRNA GORA POSTALA DIKTATORSKA ZEMLJA!
Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

POZVALE UNIJU DA REAGUJE

MAGDELINIĆEVA I MEDOJEVIĆEVA PISALE LIDERIMA EU: Sprečite samovolju i torturu vlasti! CRNA GORA POSTALA DIKTATORSKA ZEMLJA!

Crna Gora

"Crna Gora je postala diktatorska zemlja u kojoj nema nezavisnosti sudstva, vladavine prava, zemlja u kojoj se ne poštuje zakon i koja je krenula putem sa kojeg nema povratka", navodi se u pismu koje su čelnicima EU uputile Marina Medojević, supruga Nebojše Medojevića, i Tamara Magdelinić, verenica Milana Kneževića.

One su EU pisale u ime Medojevića i Kneževića, za koje navode da su žrtve brutalnog sudskog i političkog progona nad kojima se već godinama vrši pravno nasilje.

 

foto: Vijesti/Filip Roganović

"Dok Vam pišemo, Nebojša Medojević se nalazi u zatvoru po neustavnoj odluci Višeg suda, gde štrajkuje glađu, dok Milan Knežević u zgradi Parlamenta čeka da bude uhapšen, odbijajući da dobrovoljno ode u zatvor. Presuda kojom je Apelacioni sud potvrdio odluku Višeg suda da, bez skidanja imuniteta i bez uručivanja odluke poslanici budu zatvoreni, posledica je političkog pritiska.

 

Dokaz za to, pored niza prekršenih pravnih normi, je i činjenica da je Apelacioni sud presudio suprotno svojim dvema odlukama koje je ranije doneo u istom predmetu. Ignorišući ustavne norme kojima se poslanicima garantuje poslanički imunitet, ovaj sud je naložio hapšenje poslanika Milana Kneževića i Nebojše Medojevića, lidera Demokratskog fronta, čime je konačno stavio do znanja čitavoj crnogorskoj i evropskoj javnosti da institucije Crne Gore deluju van zakona i isključivo po diktatu vladajućih partija", navodi se u pismu.

Ovakva Crna Gora, kako ocenjuju, kao kandidat za članstvo u EU predstavlja opasnost "ne samo po svoje građane već po čitavu Evropu".

 

"Imajući u vidu vašu poziciju u Evropskoj Uniji smatramo da imate odgovornost i nadležnost da reagujete na surovo gaženje fundamentalnih ljudskih prava koja se na dnevnom nivou dešavaju u Crnoj Gori i konačno zaumete stav koji brani evropske vrednosti na koje se tako često pozivate. U suprotnom, bojimo se da šaljete opasnu poruku čitavoj zajednici evropskih naroda da je progon političkih oponenata, zatvaranje nevinih ljudi i delovanje sudstva po političkim diktatima legalno i legitimno".

 

One su EU i njene čelnike pozvale da se probude i spreče "samovolju i torturu koju crnogorska vlast sprovodi nad sopstvenim građanima i njihovim predstavnicima".

 

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Boris Pejović

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...