Najnovije vesti

EPIDEMIJA U CRNOJ GORI: Dečačić (2,5) i 4 odraslih preminuli od gripa
Foto: Profimedia

5 ŽRTAVA

EPIDEMIJA U CRNOJ GORI: Dečačić (2,5) i 4 odraslih preminuli od gripa

Crna Gora

PODGORICA - Pet osoba preminulo je za sedam dana u Crnoj Gori od posledica gripa, a među njima je i dvoipogodišnji dečak.

Crnogorski Institut za javno zdravlje saopštio je u utorak da je 45-godišnja pacijentkinja peta žrtva gripa ove sezone.

Od gripa su preminuli i dvoipogodišnji dečak, kao i tri starije osobe.

Iz Instituta je saopšteno da je broj obolelih od gripa od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu. Kako se navodi, prijavljeno je 386 slučaja osoba sa simptomima nalik gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju ranije i tri puta više nego u istom periodu prošle godine, navodi RTCG.

"Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija dostići vrhunac u narednim sedmicama, nakon čega će broj obolelih postupno padati", naveli su epidemiolozi.

Najveći broj obolelih od bolesti sličnih gripu registrovan je u uzrastu od 20-64 godine (230 oboljelih), a najviša incidencija registrovana je u uzrastu od 0-4 godine i u uzrastu od 5-14 godina, odnosno među decom predškolskog i školskog uzrasta.

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije u evropskom regionu aktivnost gripa nastavlja da raste.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...