NOVI KODEKS ODEVANJA U CRNOJ GORI: Državni službenici mogu na poslu da nose hidžab i brojanice!
Foto: Pofimedia

saopšteno

NOVI KODEKS ODEVANJA U CRNOJ GORI: Državni službenici mogu na poslu da nose hidžab i brojanice!

Crna Gora -

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo javne uprave saopštilo je da se nošenjem hidžaba i brojanica "ne narušava Etički kodeks državnih službenika " i da to "ne predstavlja neprikladno odevanje, niti može da dovede u sumnju nepristranost i neutralnost u vršenju poslova državnog službenika".

Kako se navodi, Ministarstvo je izdalo saopštenje povodom različitih interpretacija i tumačenja u javnosti odredaba Etičkog kodeksa koje se odnose na izražavanje verskih obeležja državnih službenika u državnim organima.

Kako piše u saopštenju, Kodeks je urađen u skladu sa najboljom praksom zemalja EU i država regiona, a standardi odevanja na radu u državnim organima Crne Gore usklađeni sa najboljim evropskim praksama.

Međutim, kako se podseća, "na osnovu Etičkog kodeksa, državni službenik mora biti prikladno i uredno odeven i načinom odevanja ne sme izražavati političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova".

"To u svakom konkretnom slučaju ceni starešina državnog organa, u skladu sa standardima odevanja koje svojim aktom propisuje", navodi Ministarstvo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track