PROTESTI U PODGORICI: Potpisan Sporazum o budućnosti, opozicionari traže ostavke zvaničnika (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

hoće vladu građanskog jedinstva

PROTESTI U PODGORICI: Potpisan Sporazum o budućnosti, opozicionari traže ostavke zvaničnika (VIDEO)

Crna Gora -

Predstavnici građanske inicijative "Odupri se" i svih parlamentarnih opozicionih stranaka u Crnoj Gori potpisali su na protestu u Podgorici "Sporazum o budućnosti", u kome traže ostavke čelnih ljudi državne i pravosudne vlasti i formiranje tehničke vlade, uz obavezu da će bojkotovati sve izbore dok im se ne ispune zahtevi.

Protestu je prisustvovalo više hiljada građana, a poslanici opozicije su po azbučnom redu izlazili na binu i potpisivali sporazum. Ispred organizatora sporazum su potpisali Džemal Perović, Omer Šarkić, Dejan Pejović, Demir Hodžić i Ratka Jovanović-Vukotić.

U sporazumu se traži formiranje Vlade građanskog jedinstva na paritetnoj osnovi, koju bi činila trećina predstavnika vlasti, trećina iz opozicije i trećina predstavnika nevladinog sektora i uglednih intelektualaca. Niko od onih koji sada učestvuju u vlasti neće moći da bude na čelu takve vlade, precizirano je u dokumentu.

U sporazumu se navodi da će se dogovarati o vaninstitucionalnom delovanju, što znači da će stranke moći da učestvuju u radu skupštine. Oko tog člana su ranije postojala sporenja i ovim rešenjem je postignut kompromis.

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će raditi na ubrzanju evropskih integracija.

Organizatori su saopštili da je potpisivanje Sporazuma važan korak ka jedinstvu i solidarnosti svih elemenata u društvu.

Jedan od organizatora protesta Demir Hodžić pozvao je sve one od kojih su tražili ostavke da ih što pre podnesu.

"Pozvali smo poslanike opozicije koji su pokazali da slušaju gradjane Crne Gore. Postoji samo jedna podela: na kriminalce i slobodne i časne građane", kazao je Hodžić.

Apelovano je da opozicija sačuva jedinstvo u šest opština u kojima je na vlasti i da nipošto ne ulazi u aranžmane sa DPS-om.

Kurir.rs/Beta Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track