U CRNOJ GORI DIPLOME DELE KO BOMBONE: Sve vukovac do vukovca, a na PISA testovima su najgori
Foto: Vijesti.me/Luka Zeković

PROTEKCIJA

U CRNOJ GORI DIPLOME DELE KO BOMBONE: Sve vukovac do vukovca, a na PISA testovima su najgori

Crna Gora -

Broj učenika sa diplomom "Luča" nije u saglasnosti sa rezultatima koji crnogorski učenici dobijaju na PISA testiranjima, što dovodi u pitanje i njihovu verodostojnost, ocenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

“Podsećanja radi, tokom PISA testiranja Crna Gora je 2015. godine bila u nauci na 59. mestu od 70, u čitanju 53. od 70, i u matematici 52. od 70. Crna Gora je među najgore kategorisanim zemljama, ispod 450 bodova. Naime, srednja kategorija je između 450 do 500, a najbolji su preko 500 bodova”, naveli su iz CGO.

Kako su istakli, "inflacija odlikaša dugogodišnji je problem obrazovnog sistema u Crnoj Gori, a predstavlja posledicu činjenice da su trka za ocenama i pritisak roditelja na nastavno osoblje potisnuli adekvatno vrednovanje učenika koje treba da bude zasnovano na znanju."

"U proseku, u poslednjih pet školskih godina, u osnovnim školama u Podgorici i Tuzima više od 15 odsto učenika su bili lučonoše ili 1.844, pri čemo ima neretko i odeljenja u kojima su većina”. Kako su objasnili, slična je situacija i u srednjim školama u Podgorici i Tuzima i srednjim stručnim školama.

foto: Printscreen Youtube/RTV Rožaje

"Odnosno, to je 10.93 odsto onih koji su upisali četvrti razred u svim školama, uz napomenu da najveći broj lučonoša imaju gimnazije."

Sagovornici Vijesti nedavno su kazali da povećan broj đaka lučonoša (vukovaca), nije merilo pravog stanja i znanja, već je pre svega posledica mentaliteta i društva. Navode da je bolje da dete dobije ocenu kakvu zaslužuje, a ne po protekciji, jer će tako znati gde mu je mesto u društvu i bolje se pripremiti za realan život.

Prema podacima CGO u poslednjih pet godina, prosek učenika sa "Lučom" u osnovnim školama u Podgorici i Tuzima, u odnosu na broj upisanih đaka u deveti razred kretao se iznad 15 odsto, odnosno to priznanje dobilo je 1.447 osnovaca.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track