Najnovije vesti

MILO ĐUKANOVIĆ PONOVO ATAKUJE NA SPC: Da bi se prevazišle podele napraviti Pravoslavnu crkvu Crne Gore bez nacionalnog predznaka
Ilustracija, Foto: EPA

NOVA IDEJA

MILO ĐUKANOVIĆ PONOVO ATAKUJE NA SPC: Da bi se prevazišle podele napraviti Pravoslavnu crkvu Crne Gore bez nacionalnog predznaka

Crna Gora

PODGORICA - Crnogorski predsednik Milo Đukanović je večeras ocenio da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podeljenost pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da bude "deo rešenja".

foto: Printscreen RTCG

Govoreći o otvorenom crkvenom pitanju u Crnoj Gori, poslednjih meseci aktulelizovanom sadržinom predloženog zakona o slobodi veroispovesti, Đukanović je u intervjuu TV Crne Gore kazao da je cilj državne politike da se obezbedi jedinstvo "pravoslavnog bića" u Crnoj Gori.

"Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC, u Crnoj Gori formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu, iz koje će Crnogorci proterivati Srbe, a podele se nastaviti", rekao je Đukanović.

"Moja politička motivacija" - nastavio je on - "je jasna: da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko-primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u Crnoj Gori, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu deo ovog rešenja, a ne da ostanu tradicionalno deo problema", kazao je Đukanović.

foto: Printscreen RTCG

Predsednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka, okončalo podeljenost pravoslavnih vernika.

Po Đukanovićevim rečima, ta crkva bi "široko otvorila vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne veroispovijesti" i "svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi, otvorila bi mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori".

Predsednik je kazao da je "neupitno pravo aktuelne Crne Gore da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati".

foto: Printscreen RTCG

Đukanović je rekao da je crkveno pitanje "otvoreno na vreme", a da je "pitanje samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a verujem da smo pokazali takav kapacitet".

"Nesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe: Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu", poručio je Đukanović.

Tvrdnju o produbljavanju podela otvaranjem crkvenog pitanja, Đukanović je nazvao "manipulacijama" koje "zamagljuju suštinu i vlastitu odgovornost za duboku podeljenost pravoslavnog bića Crne Gore".

"Cilj je da se obezbedi jedinstvo u Crnoj Gori", rekao je Đukanović i još jednom pozvao Mitropoliju crnogorsku-primorsku SPC "da bude dio rešenja".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...