Najnovije vesti

ZATRAŽEN OPOZIV PROFESORKE PLAGIJATORKE: Prepravljene su joj ocene na fakultetu, a sada je deo tima za pripremu pregovora sa EU! Smatraju da šteti kredibilitetu Crne Gore!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

AFERA SE NASTAVLJA

ZATRAŽEN OPOZIV PROFESORKE PLAGIJATORKE: Prepravljene su joj ocene na fakultetu, a sada je deo tima za pripremu pregovora sa EU! Smatraju da šteti kredibilitetu Crne Gore!

Crna Gora
13:08h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Danila Nikolića da opozove vanrednu profesorku Bojanu Lakićević-Đuranović iz radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine.

Lakićević-Đuranović, protiv koje je CGO podneo prijavu organima UCG, ali i podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu jer je u decembru 2018. pod svojim imenom objavila specijalistički rad bivšeg studenta, članica je radnih grupa za pregovaračko poglavlja 2 i 13 - Sloboda kretanja radnika i Ribarstvo.

Iz Rektorata UCG nisu odgovorili Vijestima da li će profesorku Pravnog fakulteta opozvati iz radnih grupa za pregovore sa EU.

CGO u dopisu rektoru Nikoliću poručuje da je neophodno da "prestanete da nanosite štetu kredibilitetu pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU tako što ćete Lakićević-Đuranović povući iz radnih grupa".

foto: Printscreen/Vijesti.me

"Verujem da nema spora da osoba koja ima opterećenje takvog drastičnog kršenja akademskom integriteta, ali i zakona, ne može biti ti predstavnik UCG ni države Crne Gore u pregovorima sa EU. Verujemo da ima na UCG i dostojnih predstavnika za ove radne grupe koje u mnogo čemu predstavljaju i lice koje država Crna Gora pokazuje prema EU", navodi se u dopisu koji potpisuje direktorka Daliborka Uljarević.

Iz Kancelarije za evropske integracije kazali su Vijestima da Vlada "veoma vodi računa o profesionalnom integritetu članova radnih grupa i svih drugih učesnika u integracionom procesu, kao i svojih predstavnika u upravnim odborima".

"S tim u vezi, ne želeći da prejudiciramo ishod, nastavićemo da pažljivo pratimo postupak koji je pokrenut od strane Univerziteta, uz uvažavanje odluke nadležnih organa".

Prema podacima sa sajta UCG, Lakićević-Đuranović je diplomirala na podgoričkom Pravnom fakultetu 2007. Godinu kasnije magistrirala je u Beogradu, gde je 2012. odbranila i doktorat.

foto: Printscreen/Vijesti.me

Ona je kao asistent ostala na Pravnom fakultetu, uprkos tome što je utvrđeno da su joj prepravljane ocene iz pojedinih predmeta. Vijesti su još 2009. objavile da je tek nakon prepravljanja ocena imala prosek 8,52, što je tek za dva stota dela više od 8,5, koliko je neophodno da bi neko mogao da bude izabran za asistenta. Do tog procenta stigla je nakon što su joj prepravljene ocene iz predmeta Međunarodno javno pravo, Finansijsko javno pravo i Istorija prava.

Pojedinim asistentima, a koji su se kasnije dokazali kao eksperti u pojedinim oblastima pravnih nauka, otkazan je ugovor o radu, dok je Lakićević Đuranović nastavila akademsku karijeru.

Ona je tada bila asistentkinja tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Ranka Mujovića, a objavljeno je i da je bila u brojnim komisijama te ustanove i za to primala velike honorare.

Lakićević Đuranović i Mujović su nakon afere tužili novinara Vijesti Slavka Radulovića za povredu ugleda i časti zbog izveštavanja o prepravljanju ocena, ali su podgorički Osnovni i Viši sud potvrdili da on nije izneo neistine.

"Analizom odbrane i sprovedenim dokazima koje je predložila odbrana i tužioci, potvrđeni su navodi iz tekstova" piše, između ostalog, u presudi podgoričkog Osnovnog suda, koju je kasnije potvrdio i Viši sud.

Lakićević Đuranović je u međuvremenu odustala od tužbe protiv Radulovića.

Vijesti su juče objavile da se Lakićević Đuranović nije pojavila na saslušanju u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi CGO.

Iako iz tužilaštva nisu uspeli direktno da joj uruče poziv, u petak, u zakazanom terminu, u ODT-u se pojavio njen advokat Goran Velimirović. On je potvrdio za Vijesti da zastupa profesorku.

I Senat UCG je nedavno formirao Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak Lakićević Đuranović "Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primeni prava EU - primeri iz prakse", objavljen u časopisu Pravni život, Udruženja pravnika Srbije.

"Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana. Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se poverljivim do njegovog okončanja", navodi se u ranijem saopštenju.

Pravnik Đorđije Drinčić ranije je potvrdio Vijestima da je njegov specijalistički rad pod imenom vanredne profesorke objavljen u časopisu.

"Specijalistički rad je moj, a članak objavljen u časopisu ima delove mog diplomskog i manji deo koji je pisala profesorka, tako da članak nije isključivo sačinjen iz mog diplomskog. Ima elemente koautorstva. Očekujem da će odgovor na to pitanje dati nadležni univerzitetski i državni organi".

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...