PANIKA U HRVATSKOJ: U jeku turističke sezone svaki drugi krevet je prazan! Otišli su u minus, ne znaju kako da privuku goste!
Foto: Profimedia

NE CVETAJU IM RUŽE

PANIKA U HRVATSKOJ: U jeku turističke sezone svaki drugi krevet je prazan! Otišli su u minus, ne znaju kako da privuku goste!

Hrvatska -

Koliko god Hrvati bežali od suočavanja sa stvarnošću, brojke ih na to podsećaju iz dana u dan. Na polovini jula, usred špica turističke sezone, Hrvatska obala ugošćava ukupno oko 840 hiljada turista, što znači da je trenutno svaki drugi registrirani krevet u zemlji – prazan.

To se jedino ne odnosi na hotele koji su popunjeni oko 85 posto, kao i kampovi, ali drugima ne cvetaju ruže. Problemi su i u hotelskim paviljonima, baš kao i u porodičnom smeštaju.

Nekima ide bolje, drugima lošije, ali ukupno gledano, do sada je Hrvatska u "minusu" za pet posto gostiju i noćenja, što je bilo očekivano u julu, piše Slobodna Dalmacija.

U prvoj polovini jula, sve županije na obali od Istre do Dubrovačke, u minusu su od tri do pet odsto.

foto: Profimedia

"Jer, najmanje što se planiralo bilo je da se ponovi prošla godina. A to još uvek nije napravljeno, jer nam je u prvoj polovini jula, kao jednog od dva najizdašnija meseca u turističkoj godini, došlo oko sto hiljada gostiju manje nego prošle godine. To već nisu zanemarive brojke jer svaki podbačaj u julu i avgustu pravi je zemljotres na nivou ukupnog godišnjeg plana. Radi se o mesecima u kojima se ostvari gotovo polovina turističkog prometa godine, pa i najmanji "minus" zove na uzbunu", navodi se.

Zato (ne)uspešna turistička sezona na Jadranu ovih dana puni medijske naslovnice informacijama o tome koliko jeste ili nije lošija nego prošle godine, baš kao i gledanjima u kristalnu kuglu ne bi li se dobili odgovori kako će se turistički biznis dalje razvijati ove godine.

foto: Profimedia

A ovogodišnja sezona, o kojoj se toliko priča tek u vreme kada državne službe krenu na godišnje odmore, zapravo je za sve profesionalce – završena priča.

Hotelske rezervacije odavno su napravljene i manje-više svaki direktor prodaje već zna kakvo će mu stanje biti do oktobra. Poneku "rupu" pokušava da popuni prodajom u poslednjem trenutku, da stavi poneku akciju, sniženje, dodatnu uslugu za istu cenu...

Ozbiljni porodični iznajmljivači još su tokom zime radili rezervacije i primali akontacije za dolaske pa su i svoju zauzetost uglavnom već dobro složili sa većim ili manjim rupama. Kampovi će i dalje svoju popunjenost najviše zahvaljivati meteorološkim uslovima, baš kao i nautičari. Zato će se malo ko iz turističke branše nađi zatečen razvojem događanja u ovogodišnjoj poslovnoj godini. Svi su, kažu, sve znali i očekivali.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track