PROFESORKU OPTUŽENU ZA PLAGIJAT ŠTITI POLICIJA: Centar bezbednosti Podgorice ignoriše zahtev tužilaštva da se privede Bojana Lakićević Đuranović kako bi bila ispitana
Foto: Printscreen Vijesti.me/Vesko Belojević

nestala

PROFESORKU OPTUŽENU ZA PLAGIJAT ŠTITI POLICIJA: Centar bezbednosti Podgorice ignoriše zahtev tužilaštva da se privede Bojana Lakićević Đuranović kako bi bila ispitana

Crna Gora -

Vanredna profesorka Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović još nije saslušana u istrazi o plagiranju, jer službenici policije ignorišu zahteve podgoričkog tužilaštva da se obezbedi njeno prisustvo u krivičnom postupku.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica je prvi zahtjev Upravi policije uputilo pre desetak dana, a krajem prošle nedelje i urgenciju. Međutim, iz Uprave policije tvrde da im tužilac nije naložio da pronađu Lakićević - Đuranović.

“Centru bezbednosti Podgorica, od strane ODT u Podgorici, nije upućen zahtev za pronalazak B.L.Đ”, odgovorili su Vijestima iz Uprave policije 29. jula, nekoliko dana nakon što je ODT uputilo prvi zahtev.

Vijesti su Upravu policije pitale da li su od ODT Podgorica dobili zahtev da pronađu adresu na kojoj se nalazi Lakićević Đuranović, kao i da li je vanredna profesorica Pravnog fakulteta pronađena.

Lakićević Đuranović navodno je doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu Pravni život. Iz podgoričkog ODT su saopštili da je predmet u fazi istrage.

“Razmatranjem krivične prijave i priloga ocenjeno je da prijavljenu treba saslušati u svojstvu osumnjičene, pa je od policije zahtevano da dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbedilo njeno prisustvo u postupku”, odgovoreno je iz ODT.

Tužilac u ovom slučaju je Vukas Radonjić, koji je inače u podgoričkom ODT određen za krivična dela protiv intelektualne svojine. Prije nego se njen advokat Goran Velimirović 19. jula javio u tužilaštvo, iz ODT-a su danima tražili Lakićević-Đuranović na Pravnom fakultetu, kako bi joj uručili poziv za zakazano saslušanje. Prema informacijama Vijesti, poziv joj na Pravnom fakultetu nije mogao direktno biti uručen jer nije dolazila na svoje radno mesto.

foto: Printscreen/Vijesti.me

Iako je nisu našli, na zakazani termin u ODT došao je Velimirović ali ne i Lakićević Đuranović. Velimirović je tada potvrdio da zastupa vanrednu profesorku Pravnog fakulteta po prijavi Centra za građansko obrazovanje za plagijat, ali nije odgovorio i da li je u ODT bio sam ili sa klijentkinjom.

Senat Univerziteta Crne Gore formirao je Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak vanredne profesorice Bojane Lakićević Đuranović “Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse”, u časopisu “Pravni život”, Udruženja pravnika Srbije.

Kurir.rs/Vijesti

Foto printscreen Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track