Najnovije vesti

CRNOGORSKI PRINC NIKOLA PRELOMIO: Niko neće prenositi posmrtne ostatke Petrovića na Cetinje!
Foto: Printscreen: Youtube/Vijesti Online

odlučio je

CRNOGORSKI PRINC NIKOLA PRELOMIO: Niko neće prenositi posmrtne ostatke Petrovića na Cetinje!

Crna Gora

Crnogorski prestolonaslednik, princ Nikola Petrović, izjavio je da je "teška srca i u brizi za socijalnim mirom" predložio da posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva počivaju na civilnom groblju", i da je odlučio da, "sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir", odloži prenos posmrtnih ostataka njegove porodice na Cetinje.

"U jednom drugačijem kontekstu bi moja duboka želja bila da se posmrtni ostaci mog oca i njegovih stričeva pridruže posmrtnim ostacima svojih predaka u manastiru na Cetinju, kao i da taj događaj bude nova prilika za ujedinjenje građana Crne Gore. Nažalost, suočen sa neslaganjima koje bi ovaj logični stav izazvao, teškog srca i u brizi za socijalnim mirom, predložio sam da se posmrtni ostaci pokopaju na civilnom groblju", poručio je princ Nikola u pismu koje su prenele podgoričke "Vijesti".

On je dodao i da je svestan da će njegov stav, "kakav god on bio, uvek biti kritikovan i izvor manipulacija", tako da je odlučio, "da sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir ovim povodom, odloži prenos posmrtnih ostataka njegove porodice u Crnu Goru".

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović je, reagujući na izjavu Nikole Petrovića, rekao da je dužnost crnogorskih vlasti da uzvišenom cilju prenosa posmrtnih ostataka dinastije Petrović ostanu verne do kraja.

"Izjavu volje princa Nikole Petrovića primili smo sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice - procesa započetog 1989. godine", istakao je Bogdanović.

Posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš pokopani su na grobljima Italiji, Francuskoj i Austriji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...