Najnovije vesti

HRVATI PRIZNALI: Turistička sezona podbacila, stranci zaobilaze hrvatski Jadran
Foto: Profimedia

STIGLE ZVANIČNE BROJKE

HRVATI PRIZNALI: Turistička sezona podbacila, stranci zaobilaze hrvatski Jadran

Hrvatska

ZAGREB - Turistička sezona u Hrvatskoj znatno je slabija nego prošle godine, najnoviji su podaci hrvatske turističke zajednice.

 

U Hrvatsku je u julu došlo 4,24 miliona stranih turista, odnosno gotovo 58.000 manje nego u istom mesecu godine, pokazuju podaci iz sistema e-visitor, prenosi portal Index.hr.

 

Manje je i noćenja stranih turista - za oko 600.000. Prošle godine zabeleženo je 27,57 miliona noćenja u julu, a ove godine 26,96 miliona.

foto: Profimedia

Najveći pad u broju turista doživele su tradicionalne destinacije na Jadranu, gde je od svih obalnih županija samo Dubrovacko-neretvanska zabeležila povećanje broja turista,3,6 posto. Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista, koji su se u julu odlučili za godišnje odmore, pa sve županije uz Jadran beleže povećanje broja domaćih gostiju.

foto: Profimedia

Najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Nemačke, ali u julu ih je došlo 20.000 manje nego lani. Sledeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo 1 posto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je po pet posto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

 

Još veći pad zabilježen je u dolascima Poljaka - čak 9 posto. Upravo to što su gosti iz tih triju zemalja izabrali neke druge zemlje za odmor u julu glavni je razlog manjka turista na hrvatskom Jadranu ove godine.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...