BUDVA USTALA PROTIV SRBA, ZAPOČEO PROGON: Crnogorci se bune, ne žele ništa srpsko na svojoj teritoriji!
Foto: Printscreen/Youtube

sve im smeta

BUDVA USTALA PROTIV SRBA, ZAPOČEO PROGON: Crnogorci se bune, ne žele ništa srpsko na svojoj teritoriji!

Crna Gora -

Stranka čiji je naziv Crnogorska, a vodi je Vladimir Pavićević, koji se iz Beograda preselio u Crnu Goru, objavila je da više neće biti deo vladajuće koalicije u Budvi jer će se u tom mestu uskoro začuti zvuk srpske trube!

Manifestacija Guča u Budvi, koja će na popularnoj plaži Jaz biti održana 24. i 25. avgusta, posvađala je lokalnu vlast tako što je Crnogorska (bez ijednog argumenta) optužila partnere iz prosrpski orijentisanog Demokratskog fronta da otvoreno promovišu srpstvo u Crnoj Gori i zagovaraju velikosrpske ideje.

Funkcioner Crnogorske Dragan Ivančević obrušio se na predsednika opštine Marka Carevića.

"U Budvi se dešavaju manifestacije kao što je sabor trubača iz Guče, preko kojih ovde treba da dođu ikonografija i zabava koje treba da nam promovišu nestanak crnogorske države 1918. i slično", rekao je Ivančević.

Njegov partijski kolega, inače odbornik u budvanskoj skupštini Pero Duletić, još je burnije reagovao:

"Nije nam jasno koje su prave namere organizatora ovakve manifestacije i koje ciljeve želi postići, ali je sigurno da saboru trubača nije mesto u Budvi. Guča u Budvi svakom razumnom građaninu deluje kao populizam, kome nije mesto u našem gradu i Crnogorska je protiv toga".

U Guči je sinoć završen 59. Sabor trubača, a za prvu trubu je posle finalne večeri u subotu proglašen Elvis Bajramović iz Bojnika.

foto: Kurir/Teodora Kostić

Zlatnu trubu, koju dodeljuje žiri publike, osvojio je Siniša Stanković iz Zagužanja. Duvački ansambl Timočki veseljaci iz Knjaževca proglašen je za najbolji orkestar i dodeljena mu je nagrada Od zlata jabuka.

S druge strane, budvanski gradonačelnik Marko Carević ne obazire se mnogo na ove srbomrzačke poruke, pa poručuje da njegovim sugrađanima niko neće moći da određuje šta će da vole i poštuju.

"Sa žaljenjem konstatujem da su pojedine strukture u Crnoj Gori uvek spremne da ispolitizuju sve što ima veze sa Srbijom i srpstvom. Na sreću, reč je o marginalnoj političkoj grupaciji koja pokušava da svoj nepostojeći rejting podiže na antisrpskim stavovima. Poštujemo tuđu tradiciju, ali baštinimo i volimo svoju, pa nam niko neće zabraniti da se u Budvi čuje zvuk srpske trube.

Žalosno je da uopšte ima Crnogoraca kojima taj zvuk smeta", ističe prvi čovek Budve, koji je siguran da će se snage na lokalu prekomponovati i gradska vlast neće biti ugrožena.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kaže da antisrpski stav provejava iz suptilnog fašističkog pristupa Crnogorske, kojoj smeta melos svojstven ovom podneblju.

"Ovo je ništa drugo nego eho modernog fašizma, koji se prodaje za građanski. Ako se ta stranka već smatra građanskom opcijom, onda srpska truba treba da joj bude jednako mila kao i bilo koji drugi instrument. Na antisrpske poteze navikli smo da dolaze od Đukanovićevog DPS, ali od Crnogorske, koja sebe predstavlja opozicijom aktuelnoj vlasti", tvrdi Milačić.

Kurir.rs/Srpski Telegraf

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track