MILO PORUČIO SA KONGRESA SVOJE STRANKE: Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta
Foto: EPA/Boris Pejović

izbori u dps

MILO PORUČIO SA KONGRESA SVOJE STRANKE: Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta

Crna Gora -

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je na kongresu te partije kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, kao i da je neophodno suzbiti grubo osporavanje nacionalnog identiteta.

DPS, kaže Đukanović, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC). On je na Osmom kongresu DPS-a u Bemaks areni u Podgorici rekao da je DPS sledila, kako je rekao, viziju u koju su utkani svi nacionalni interesi Crne Gore od očuvanja mira, do obnove nezavisnosti, prenosi RTCG.

Primarni interes je, kako je rekao, snaženje državnog identiteta Crne Gore: "I to mora biti mnogo više do sada odgovornost svih državnih institucija". Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete, dodajući da se "zato protivi svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta".

On je rekao da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

"Najveća je obaveza vladajucih subjekata da na ovu osetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose izmedu države i crkve. Nije cilj da se menjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji", kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). On je citirao Nelsona Mendelu, koji je rekao: "Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi", i kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

"U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom izmedu rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vera i nacija, i uspeli da odbranimo tu vrednost, što nikome nije pošlo za rukom", rekao je Đukanović.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi joj danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo. Sva postignuća Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu s partijama u koaliciji. Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić, predsednik SPO Vuk Drašković, kao i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, navela je RTCG.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Boris Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track