PREDSEDNICA OPŠTINE DANILOVGRAD BI SAD DA ODUZIMA I GROBLJA: Treba li i mi da idemo na proteste i tražimo naše svetinje?
Foto: Youtube/Infobiro Montenegro

smeta im što pripadaju mitropoliji

PREDSEDNICA OPŠTINE DANILOVGRAD BI SAD DA ODUZIMA I GROBLJA: Treba li i mi da idemo na proteste i tražimo naše svetinje?

Crna Gora -

Predsednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević najavljuje okupljanja i preti „masovnošću“, zahtevajući da opštini bude vraćena imovina Srpske pravoslavne crkve kojoj pripadaju i groblja.

Predstavnici mesnih zajednica Kosovi Lug, Danilovgrad 3, Zagarač, Novo Selo, Jelenak, Danilovgrad 2, Gorica i Slap uputili su, nakon što je objavljeno da je na teritoriji danilovgradske katastarske opštine sva imovina Pravoslavne crkve upisana na Srpsku crkvu, ali ne samo to već i groblja, osim dva – u Spužu i katastarskoj opštini Vrela, zvaničan dopis Upravi za imovinu i Opštini Danilovgrad sa zahtevom da im groblja u hitnoj proceduri budu vraćena.

Navode da očekuju da nadležni urgentno preduzmu “neophodne korake i ovaj grumen crnogorske zemlje vrate, i pravno, državi Crnoj Gori”.

Inače, Kovačevićeva je pre desetak dana predvodila grupu od desetak momaka koji su u centru Danilovgrada „pozdravljali“ zastavu uz vatromete, prskalice i baklje.

"Očekujem da će Uprava za imovinu u kratkom roku postupiti po zahtevu građana, predstavnika mesnih zajednica, kojim se traži da se u skladu sa Zakonom o državnoj imovini groblja upišu u vlasništvo države. Kao i meštani, iznenađena sam i zaprepašćena da su skoro sva groblja u opštini Danilovgrad upisana na Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC. Neshvatljivo mi je da je Mitropolija to prihvatila i prećutala. Koji su to razlozi", pita se Kovačevićeva.

Ističe da su za nju grobovi njenih najbližih svetinja.

"I što to sada znači? Treba li i mi sad da izađemo na ulice i organizujemo proteste, da na takav način tražimo od državnih organa da nam vrate naše svetinje. Bez obzira ko je to i kada uradio, neshvatljivo je da se godinama o tome ćutalo, a sva dokumentacija postoji u nadležnom katastru", zaključila je.

Kurir.rs/In4s.net Foto: Youtube/Infobiro Montenegro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track