USTALA JE CRNA GORA, SVETINJA SE BRANIT MORA Uzavrela situacija u Nikšiću, Berane, Andrijevica i Budva nisu izneverili
Foto: Printscreen YouTube

progon SPC

USTALA JE CRNA GORA, SVETINJA SE BRANIT MORA Uzavrela situacija u Nikšiću, Berane, Andrijevica i Budva nisu izneverili

Crna Gora -

Pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) okupljaju se i večeras u Podgorici i Nikšiću, prenose podgorički mediji.

U Podgorici veći broj građana okupio se na molebnu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali su se nakon službe, na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, mirno razišli, prenosi portal podgoričke Pobjede.

U Nikšiću se ispred Centra bezbednosti okupilo nekoliko stotina građana.

Kako prenose podgoričke Vijesti, u trenutku kada je ispred kapije policije stala interventna policijska jedinica, građani su je pozdravili aplauzom.

Okupljeni su skandirali "Ne damo vladiku", "Milicijo naša mila, ne slušajte više Mila" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", a izgovarali su i molitvu Oče naš.

Ogroman broj verujućeg naroda iz Pljevalja okupio se večeras kod Hrama Svete Petke.

Prisutne su jake snage policije, koje su blokirale ulice od Hrama. Međutim, narod je krenuo u sami centar grada, gdje su sinoć viđene nemile scene prebijanja, u kojima je povređeno i sedmogodišnje dete.

Više stotina Budvana i večeras je krenulo u protestnu šetnju u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Okupljeni skandiraju "Pustite vladiku", "Milom lopove", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", prenose podgoričke Vijesti.

Okupljeni su ispred kuće nezavisnog odbornika Stevana Džakovića uzvikivali "Izdao si Budvum Stevane".

Džaković, bivši odbornik opozicionog Pokreta za promene potpisao je inicijativu vladajuće crnogorske Demlokratske partije socijalista (DPS) za smenu gradonačelnika Budve Marka Carevica i šefa lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Policija je bila ispred porodične kuće Džakoviča na glavnoj gradskoj raskrsnici.

Peti protest u Beranama. "Ne damo Vladiku", skandira oko 4.000 građana, koji traže oslobođenje iz pritvora episiopa Joanikija. Pred zgradom policije je je kordon specijalaca. Nema incidenata.

Kasno popodne je u Andrijevici počela još jedna blokada magistrale prema Beranama, odnosno u pravcu Plava.

Građani koji traže oslobađanje epsikopa Joanikija i sveštenstva, ponovo su mehanizacijom blokirali ovaj putni pravac ali sada i uz zahtev da se na slobodu pusti pet njihovih uhapšenih sugrađana.

U Herceg Novom su uhapšene dve osobe za koja se sumnja da su izvršili krivično delo pozivanje na otpor, nakon što su pozvali građane na okupljanje u Igalu, saopštila je večeras crnogorska policija.

"Sumnja se da su N. L. (26) iz Berana i B. L. (29) iz Pljevalja, oba lica sa prebivalištem u Herceg Novom, putem jedne društvene mreže poslali više poruka kojima pozivaju na okupljanje građana 14. maja u 20 časova u Igalu", navodi se u saopštenju Dodaje se da su oni lišeni slobode jer su na taj način izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, s obzirom na to da su sva okupljanja zabranjena Naredbom Ministarstva zdravlja.

Protesti u više crnogorskih gradova izbili su zbog hapšenja vladike Joanikija i više sveštenika SPC.

Kurir.rs/Tanjug Foto: in4s.net

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track