BUGARSKI ŠAMAR MAKEDONIJI Ministar odbrane Karakačanov: Ne svađajte se sa nama, bićete manjina u svojoj zemlji
Foto: Screenshot

jasno

BUGARSKI ŠAMAR MAKEDONIJI Ministar odbrane Karakačanov: Ne svađajte se sa nama, bićete manjina u svojoj zemlji

Severna Makedonija -

Vlasti Severne Makedonije treba da se pomire sa tim da pregovori o pristupanju Evropskoj uniji ne mogu početi dok Skoplje i Sofija ne reše istorijske sporove. Pritom, dok se svađaju s nama, bolje da pripaze da ne postanu manjina u sopstvenoj zemlji, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

„Nekoliko puta sam govorio i makedonskom premijeru Zajevu i ministru spoljnih poslova Dimitrovu, čiji je otac ugledni bugarski građanin, kog znam lično i kod koga sam bio u poseti, kad je Nikola Dmitrov bio mali. Svima sam im govorio: shvatite da takvo ponašanje neće proći. Ako vam se čini da smo spremni da sarađujemo u toj varijanti koju vi želite – da ćemo između vaših naučnih izmišljotina i laži, koje godinama sakupljate i istorijskih činjenica, na kojima se mi baziramo, pristati na kompromis – to se neće desiti”, izjavio je ministar u intervjuu informativnom portalu Dir.bg.

On uverava kako se po tom pitanju na Bugarsku ne može izvršiti pritisak i da niko ne treba da očekuje da je neko može prisiliti i da će se ona uplašiti. Karakačanov je istakao da su Makedonci navikli na takve jugoslovenske postupke u odnosima s Beogradom.

Karakačanov smatra da je moguće da će Makedonci u jednom trenutku otkriti da su sami postali manjina u svojoj zemlji.

„Dok se oni svađaju s nama koji smo im najbliži na svetu, jer mi smo, na kraju krajeva, jedan narod u dve države, za 15-20 godina, možda će se kao problem pojaviti i to što će sami braniti prava svoje manjine u sopstvenoj zemlji, jer će Albanci postati većina”, zaključio je Karakačanov.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track