NEČUVENO! CRNOGORCI IMAJU NAJSTROŽE MERE PROTIV KORONE Milo namerno ne popušta mere, plaši se skupova i većeg bunta Srba
Foto: Profimedia, AP/Risto Božović

NEČUVENO! CRNOGORCI IMAJU NAJSTROŽE MERE PROTIV KORONE Milo namerno ne popušta mere, plaši se skupova i većeg bunta Srba

Crna Gora -

Apsurd: Crna Gora ima povoljnu epidemiološku situaciju, čak bolju od Slovenije, koja je proglasila kraj epidemije. Uprkos tome, čisto politički razlozi prevagnuli su da ne popusti u restrikcijama, ocenjuju sagovornici Kurira

U strahu od novog talasa bunta, crnogorske vlasti ne odustaju od primene najrigidnijih mera u Evropi u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Iako je imala daleko najblaži udar virusa i danima ne beleži novozaražene, Crna Gora ne samo da ne kreće putem, na primer, Slovenije - prve evropske države koja je proglasila kraj epidemije, već i dalje uporno drži zabranu javnih okupljanja.

Iz čisto političkih razloga režim predsednika Mila Đukanovića drastično kasni s popuštanjem mera jer želi da spreči narodne skupove u odbrani srpskih svetinja, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Nemanja Nikolić

Rekorderi po strogoći

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić nema dilemu da je narastajuće nezadovoljstvo naroda bio glavni razlog zašto je Crna Gora, iako pošteđena u pandemiji, uvela jedan od najrestriktivnijih modela ograničenja kretanja.

- Mislim da smo apsolutni rekorderi po toj strogoći. Nije bilo vanrednog stanja, ali smo imali strože mere nego u državama u kojima je ono uvedeno. Crna Gora danima nema nijednog novoobolelog, a i dalje ima jedan od najčvršćih režima ograničenja. Glavni razlog zašto ove mere nisu ukinute upravo je želja vlasti da ograničavanjem ljudskih sloboda spreči da oni koji žele, a tu mislim na Crkvu i verujuće ljude, nastave da se brane od strašnog zakona kojim režim želi da ih spreči da odbrane ugrožene svetinje SPC u Crnoj Gori - izjavio je Mandić.

Neobjašnjivo

Apsurd je, kako napominje, da je u Crnoj Gori bilo tri puta više uhapšenih zbog navodnog kršenja ograničenog kretanja nego zaraženih, a to su uglavnom bili Srbi i protivnici režima.

foto: Dado Đilas

I politički analitičar Dušan Janjić smatra da je Crna Gora imala i zdravstvene i ekonomske razloge da liberalizuje vrlo oštre mere:

- Kao što je Slovenija to prva uradila, pre svega zbog turizma, morala je i Crna Gora. Dodatne mere, poput policijskog časa i zabrane okupljanja, direktno su stvar politike. Crnogorske vlasti uvele su autoritarne mere u koroni i neobjašnjivo je kako su zakasnile da ih ukinu. To svakako jeste reakcija vlasti na javne skupove i događaje neposredno pre pandemije, ali je i test koji pokazuje da se strogim merama ne mogu sprečiti litije i okupljanja opozicije - kaže Janjić za naš list.

Oštre mere

KAFANE RADE, ZABRANJENO JAVNO OKUPLJANJE

Iako su od petka, pod određenim uslovima zaštite, u Crnoj Gori otvoreni kafići i tržni centri, i dalje je na snazi zabrana javnog okupljanja za više od dva člana istog domaćinstva. Mere su potpuno neusklađene, jer u kafiću mogu da sede najviše četiri osobe za istim stolom, a više samo ukoliko su iz istog domaćinstva. Do pre tri dana Crnogorci su imali i policijski čas od 23 do 5 sati. Totalna zabrana kretanja bila je i drastičnija tokom epidemije i trajala je i po čitav dan.

U čast sveštenstva SPC

JOANIKUJU POSVEĆENE DVE PESME

foto: Dado Đilas

Ovih dana pojavile su se dve pesme posvećene vladici Joanikiju, koji je sa sveštenicima proveo 72 sata iza rešetaka. Jednu pesmu napisao je vladika dalmatinski Fotije, dok je drugu uradio muzičar i teolog Nebojša Mastilović. Mastilovićeva pesma nosi naslov „Guliver“ i, kako je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska, posvećena je episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima „koji su progonjeni, utamničeni, pa potom i oslobođeni od strane vladajućeg režima u hristoljubivoj Crnoj Gori“.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Profimedia, AP/Risto Božović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track