REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI PO GRADOVIMA: Opozicija na severu zemlje počistila DPS! MILU OSTALO SAMO CETINJE
Foto: Nemanja Nikolić

najubedljivija pobeda u pljevljima

REZULTATI IZBORA U CRNOJ GORI PO GRADOVIMA: Opozicija na severu zemlje počistila DPS! MILU OSTALO SAMO CETINJE

Crna Gora -

Opozicija koja je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nastupila u tri kolone - "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo" ostvarila je pobedu u većini gradova - Pljevljima, Plužinama, Podgorici, Mojkovcu, Nikšiću, Kolašinu, Andrijevici, Beranama, Danilovgradu, Žabljaku, Herceg Novom, Budvi, Baru, Kotoru i Tivtu.

U ukupnom zbiru glasova potukli su DPS Mila Đukanovića i tradicionalne partnere, kojima su "ostavili" samo Ulcinj, Cetinje, Bar, Gusinje, Rožaje, Plav i Bijelo Polje.

Lista "Za budućnost Crne Gore" bila je najubedljivija u Pljevljima, gde je osvojila 8.756 glasova, a DPS više od tri hiljade manje.

U Beranama je ZBCG dobila 10.024 glasa, a DPS upola.

Iako je u prestonici DPS dobila pojedinačno najviše - 41.923 glasa, tri opozicione partije su sakupile preko 70.000 glasova. Bili su ubedljivi i u Plužinama, gde su Milovima ostavili tek 387 glasova, a opozicionari prikupili preko 1.600 listića. U ovom mestu, DPS je prikupio najmanje glasova.

I u velikom rezervoaru glasova - Nikšiću, DPS je zabeležio Pirovu pobedu - osvojivši 18.542 glasa, a opozicionari su prikupili preko 27.000.

foto: Nemanja Nikolić

Lista ZBCG je "disala za vrat" Milovim pulenima i u gradovima gde je poslednjih godina "kaskala". Tako je, na primer, u Bijelom Bolju DPS dobio 11.163, a ZBCG 10.925 glasova.

Ipak, zahvaljujući odličnom rezultatu ZBCG, opozicija je na severu zemlje počistila DPS, i pored toga, što je, na primer, Berane više od dva meseca bilo pod opsadom tajne i javne policije predvođene ministrom vojnim Predragom Boškovićem.

Mnogi su u Beranama mislili da će ZBCG pobediti sa 2.000 razlike, ali je pobeda, zahvaljujući tome što je vlast atakovala na svetinje, bila mnogo ubedljivija. I to je četvrti poraz DPS u gradu na Limu. Do sada najubedljiviji.

- Narod je cenio našu posvećenost društvu i svetinjama, ali i kaznio nasrtaje na ljudsku čast, dostojanstvo i nameru da nam otmu veru i svetinje naše jedine crkve SPC - kazao je predsednik Opštine Berane i potpredsednik SNP Crne gore Dragoslav Šćekić, koji je obećao narodu Crne Gore novu, bolju, i nadasve poštenu i stručnu vlast.

- Đukanovićev poraz bi bio mnogo ubedljiviji da nije bilo institucionalne prednosti koju donosi vlast, ali ni to nije pomoglo premijeru i potpredsedniku DPS Dušku Markoviću, koji je pretrpeo poraz u svom Mojkovcu, doduše sa dvadesetak glasova razlike. Kada se imaju u vidu rezultati sa poslednjih izbora, tandem Marković - Đukanović je doživeo debakl u zavičajima. Ovaj drugi je doživeo fijasko u nikšićkoj mesnoj zajednici Rastoci.

foto: Nemanja Nikolić

Ocena analitičara

Analitičari ocenjuju da su "pritisci kojima su građani bili izloženi od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti probudili uspavane birače".

Na lokalnim izborima u Andrijevici, DPS je izgubio vlast posle devet godina. Vladajuću blok će činiti koalicija "Za budućnost Andrijevice" i "Mir je naša nacija", koje imaju 13, odnosno tri mandata, dok je koalicija DPS-SD osvojila 15.

- Ponudili smo Andrijevici pošten raskid sa ružnom prošlošću koji je promovisao DPS, nepotizmom, enormnim bogaćenjem ljudi na vlasti... Želimo da nam budućnost zavisi od našeg rada i odnosa prema obavezama. Korupcija i kriminal ovde neće stanovati za vreme našeg mandata - rekao je juče nosilac liste "Za budućnost Andrijevice" Željko Ćulafić.

Inače, prvi put otkako su trobojke proterane iz Crne Gore, na zgradi Opštine Andrijevica zavijorilo se ovo znamenje.

- Zastava nam pripada po zakonu. Vlasti je do sada nisu isticale, jer navodno nisu imali gde da je nabave. Evo, mi smo im uštedeli taj trošak - kazali su nam juče iz pobedničke koalicije, posle postavljanja na jarbol trobojke.

Kada se uzme u obzir da su dobre rezultate u Ulcinju, Rožajama, Gusinju... ostvarile manjine, suština izbora staje u jednu rečenicu - Milu je ostalo samo Cetinje.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track