OPRALI SMO LJAGU SA OBRAZA: Joanikijev govor odjeknuo je Crnom Gorom! Vatromet iznad svetinje Nemanjića (VIDEO)
Foto: Printscreen

s ponosom možemo reći ko smo

OPRALI SMO LJAGU SA OBRAZA: Joanikijev govor odjeknuo je Crnom Gorom! Vatromet iznad svetinje Nemanjića (VIDEO)

Crna Gora -

- Budite hrabri, otmeni i dostojanstveni, kao što ste bili tokom ove neravnopravne borbe.

Ovako je počeo svoj govor epsikop budimljansko-nikšićki Joanikije, pred oko 25.000 građana iz Berana i okoline koji su se u ponedeljak samoinicijativno okupili na ''Pobedničkoj litiji'' i od hrama Svetog Simeona Mirotočivog zaputili kroz špalir ljudi dug kilometar, do manstira Đurđevi stupovi, katedralnog manastira drevne Eparhije budimljansko-nikšićke, a zatim nastavio:

- Srpski rod gde ga god ima najradije peva pesme o Kosovu, zbog toga želim da vam prenesem pozdrave koji su nam najpre došli sa Kosova i Metohije. Dokle smo se mi ovde borili za slobodu naše vere i za osnovna ljudska i verska prava, najviše se naš narod na Kosmetu molio Bogu, naše monaštvo iz Visokokih Dečana, Gračanice Pećke Patrijaršije, koji su nam najbliži. Oni takođe osećaju kolika je bila naša žrtva i borba za veru i čast, za dostojanstvo i za očuvanje pamćenja i pameti. S druge strane ceo srpski narod gleda danas u Crnu Goru divi se i raduje se ovoj našoj pobedi koja ima ogroman značaj. Svi pravoslavni narodi gledaju u Crnu Goru i dive se istrajnosti naroda koji se bori za slobodu i za svoju veru. I onda s ponosom možemo reći ko smo, gde smo rođeni, gde živimo, jer je Crna Gora oprala ljagu i prljavštinu sa svoga obraza kroz vašu borbu za slobodu.

- Živio vladika... prolomilo si iz duše okupljenih koji nisu svi mogli stati u porti svetinje, a vladika je nastavio:

- Normalnim i pametnim ljudima je uvek bilo jasno da svaki onaj koji udari na veru i na svetinju i na bilo čije dostojanstvo i čast da ne može da pobedi nikada, naročito ne oni koji su udarili na svetinje. Valjda je i njima sada jasno da je svetinja nepobediva.

- Vladiko sokole, odbranismo svetinje...odgovorili su Beranci i njihovi gosti, dok je vatromet obasjao nebo iznad svetinje Nemanjića.

- Nama je svima bilo jasno kad je naš narod izašao po ciči zimi na ulicu u desetinama i stotinama hiljada, da brani svetinje da ćemo ih odbraniti! Vi ste onaj bezbožni zakon izbrisali izlaskom na ulice još davno, a danas ste samo to potvrdili. Imali ste za to blagoslov Božji i Svetoga Vasilija Čudotovorca koji nas je krepio. Rekosmo, vi ste ovaj zakon još ranije obrisali kad ste izašli na litiju i tada ste razvlastili ovu vlast bez stava. Neka bude srećno i blagsloveno i Crnoj Gori, jer ste se borili za slobodu vere, za čast, za svoje pretke, ali i svoje potomke, i za budućnost Crne Gore! Na nama je velika odgovornost da gradimo bolju, srećniju, radosniju i bogatiju Crnu Goru, zemlju našu, da bude ponovo zemlja u koju se rado dolazi, iz koje se ne odlazi i da se vrate oni koji su se iselili zbog nepravde i pomognu svojoj otadžbini..

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track