MILO NEMA NAMERU DA NAPUŠTA FOTELJU Moju ostavku može da traži ko hoće, ja sam legitimno izabran predsednik i nastavljam da radim!
Foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

odgovor Bečiću

MILO NEMA NAMERU DA NAPUŠTA FOTELJU Moju ostavku može da traži ko hoće, ja sam legitimno izabran predsednik i nastavljam da radim!

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oglasio se nakon prve sednice parlamenta u novom sazivu i pojasnio da su ga "ranije preuzete obaveze" sprečile da joj pristutvuje, ali i da nema nameru da podnosi ostavku.

"To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko", rekao je Đukanović u intervjuu za "Oko Globusa" na portalu Jutarnji.hr.

Na podsećanje da je Aleksa Bečić, novoizabrani predsednik Skupštine, još pre nekoliko dana tražio da podnese ostavku, Đukanović je rekao da ostaje na toj poziciji.

"Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražitI njegovu ostavku. Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želeo da sarađuje, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada", rekao je Đukanović.

foto: Nemanja Nikolić

Poredeći situaciju sa onom na političkoj sceni Hrvatske gde je na snazi "tvrda kohabitacija", kako je ocenio premijer Andrej Plenković, Đukanović je rekao da će u Crnoj Gori biti "normalna kohabitacija, barem što se mene tiče".

On je naveo da je konstituisanjem Skupštine počela finalna faza legitimacije izbornog procesa.

"Izabran je predsednik parlamenta i makar neformalno najavljen kandidat za predsednika vlade. Kažem neformalno, jer sada počinje da teče rok od mesec dana u kojem predsednik države obavlja konsultacije sa liderima političkih partija. Vlada se mora konstituisati u narednih 90 dana", zaključio je on.

Kurir.rs / Jutarnji.hr, Foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track