CRNA GORA DOBIJA NOVU VLADU: Krivokapić predstavio ekspoze, poslanici izneli komentare i primedbe! Nastavak sutra! (FOTO, VIDEO)
Foto: Z. Š.

konačno

CRNA GORA DOBIJA NOVU VLADU: Krivokapić predstavio ekspoze, poslanici izneli komentare i primedbe! Nastavak sutra! (FOTO, VIDEO)

Crna Gora -

Sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić predstavio program završena je za danas a njen nasavak najavljen je za sutra u 11 sati.

Mir je naša nacija: Ministre nove Vlade nisu akteri korupcije i afera

Momo Koprivica (Mir je naša nacija) je u ime Demokrata obećao da će učiniti sve da "društvo od hibridnog režima dovedemo u red zemalja konsolidovane demokratije".

"Nova vlada ima ministre koji nisu akteri korupcije i afera. Zato smo jednoglasno na Predsedništvu odlučili da podržimo novu vladu i to na četiri godine. Mi smo partija koja drži riječ. Partnerstvo između Skupštine i vlade dovodi do odlučne i sveobuhvatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i verujem da ćemo uspeti zajedno uspjeti da se izborimo sa tim", rekao je Koprivica.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

DF: Ovaj parlament jedini izraz narodne volje

Simonida Kordić (DF) kazala je da je "očigledna istina da je narod rekao na izborima šta je imao i da je na istorijskoj pobedi poslao diktatorski režim u političku istoriju".

"Ovaj parlament je jedini izraz narodne volje. Mi smo na izborima pobedili i tu pobedu ćemo braniti u parlamentu. Postoje određene rezerve i nezadovoljstva od skupštinske većine vezane za način na koji je ova vlada formirana. Vidimo da je došlo do trošenja vremena, u kojem je odlazeća vlast radila ono što najbolje zna - arčenje državne imovine, zapošljavanje po partijskoj liniji i svađanje Crne Gore sa susedima i belim svijetom", navela je ona.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Demokrate: Nema više taster poslanika

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da su za mirnu tranziciju vlasti zaslužni svi -i parlamentarna većina i opozicija i narod.

"Gospodine Krivokapiću ukoliko budete služili Crnoj Gori i narodu nemojte da brinete za rezultate. Nova vlada će više nego bilo koja druga biti pod stalnim nadzorom Skupštine, bićemo vaša senka, kontrolori, ali i iskreni partneri i politički prijatelji... Nijedan poslanik više nikada neće biti taster poslanik, a vi budući ministri da znate niste večiti...", rekao je Bogdanović.

On je kazao da će klub poslanika koalcije Mir je naša nacija glasati za izbor vlade "bez obzira na sve mane koje su pratile pregovarački proces...".

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Crno na bijelo: Ispunjavamo obećanje narodu o smeni DPS-a

Miloš Konatar (Crno na bijelo) poručio je da sistem zdravstva zaslužuje posebnu pažnju i zahvalio se lekarima i medicinskom osoblju na svemu što rade u borbi protiv koronavirusa.

"Poslanici koalicije Crno na bijelo će glasati za izbor vlade Zdravka Krivokapića i ispuniti obećanje koje su dali građanima. Obećali smo ekspertsku vladu i smenu DPS-a. Danas ispunjavamo to obećanje", rekao je Konatar.

Dodao je da u Crnoj Gori ne vlada više jednoumlje, vladu krtikuju i oni koji će glasati za nju.

"Nemamo prava na grešku, jer smo previše grešitili u ovih 30 godina. Možemo da se okrenemo boljoj budućnosti, a prošlost ostavimo za nama. Vreme je da udahnemo demokratiju", poručio je Konatar.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Medojević: Istorijski trenutak, vlast je pala voljom naroda

Nebojša Medojević se obratio u ime Kluba Pokreta za promjene.

"Da rasteretim sve Udbaše i botove, PzP će glasati za ovu vladu, ali se ne slažemo ni sa programom ni sa kadrovskim rešenjima", kazao je Medojević.

"Ovo je istorijski trenutak. Posle totalitarnog režima, bez kapi krvi, voljom građana je na izborima pala vlast. Samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. Sad je trenutak, gospodine Krivokapiću da se odredite prema ovom režimu. Ne možete totalitarni režim da menjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest mjeseci", rekao je Medojević.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

SNP: Podržaćemo novu vladu

Dragan Ivanović (SNP) najavio je da će ta partija podržati novu vladu.

"Želim da odam priznanje građanima koji su pod velikim pritiskom uspeli da neodgovornoj vlasti kažu ne, i glasaju za tri koalciije, različite ali u jednom potpuno iste: žele da da građanima stvore bolje uslove za život. Znam da neće biti lako, ako Crna Gora sada duguje četiri milijarde i neki kritikuju što će se morati zaduživati, a šta su oni radili u prethodnom periodu? To je jedan od izlaza iz teške situacije i ne vidim razlog za kritiku", rekao je Ivanović.

foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

Dobra regionalna saradnja

Krivokapić je u ekspozeu istakao da dobra regionalna saradnja treba da bude osnova spoljne politike, koja se, kako je rekao, ne postiže sitnim, diplomatskim prepucavanjima sa susednim zemljama, proterivanjem ambasadora i floskulama o liderstvu u regionu.

Dobra regionalna saradnja, kazao je Krivokapić u parlamentu, postiže se iskrenom željom za dijalog sa svima, bez mešanja u unutrašnje stvari onih drugih.

Kada, kako je naveo, shvatimo da države regiona, uprkos duhovima prošlosti i politikama podela, koji i dalje provejavaju u glavama pojedinih političara, nemaju nikog bližeg do jedne druge.

foto: Youtube prtscr / Skupština Vrne Gore

Sloboda se oseća na svakom koraku

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građana.

"Sloboda se danas oseća na svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod veruje u bolje sutra. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovek", istakao je mandatar.

Krivokapić počeo sa izlaganjem ekspozea

Mandatar Zoran Krivokapić je čestitao svim poslaniocima izbor u novom sazivu Skupštine i podsetio da su svi imali prilike da vide ekspoze.

On je rekao da "ovaj program nije mogao da bude drugačiji".

foto: Screenshot YT Skupština Crne Gore

"Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad to neka procijeni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi. Ovo je vlada diskontinuiteta i ne obavezuje nas kako je neko prethodno radio", rekao je Krivokapić.

Poručio je da će "ova vlada sigurno biti izglasana".

"Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas oročite na šest mjeseci", rekao je Krivokapić.

Dodao je da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Nebojša Medojević tražio da se prekine sednica

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević na samom početku sednice crnogorskog parlamenta, na čijem dnevnom redu je izbor nove vlade, zatražio je pauzu radi sazivanja Kolegijuma Skupštine, na kojem bi se najpre razmotrio ekspoze mandatara Zdravka Krvokapića.

Predsednik Aleksa Bečić se nije složio sa zahtevom Medojevića, što je lider PzP tražio da se zapisnički konstatuje, da je predsedavajući odbio zahtev jedne poslaničke grupe. Opširnije OVDE.

Usvojen dnevni red

foto: Skupština Crne Gore

Za dnevni red je glasao 61 poslanik, bez glasova protiv, jedan glas uzdržan. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je konstatovao da je dnevni red usvojen - tačka jedan izbor predsednika i članova 42. Vlade Crne Gore i tačka 2 izbori i imenovanja.

Protest ispred Skupštine CG

Nekoliko građana se okupilo ispred Skupštine Crne Gore protestvujući protiv nove vlade. Neko nose transparente "Ovo nije moje Vlada", "Nikad više 1918"

Ovo su kandidati za ministre nove vlade Crne Gore

Krivokapić je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade:

ministarka odbrane Olivera Injac

ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović

ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Ovo su ekskluzivne fotografije kabineta Zdravka Krivokapića

1 / 6 Foto: Z. Š.

Poslanici pristižu na zasedanje

1 / 3 Foto: Z. Š.

Tri meseca od izbora Skupština Crne Gore dočekuje poslanike, na sednici, na kojoj će se glasati o programu i sastavu 42. crnogorske Vlade, podseća RTS.

U parlamentu kažu da su tehnički kapaciteti u plenarnoj sali poboljšani, a zbog velikog interesovanja poslanika za raspravu, dogovoreno je da sednica traje tri dana.

Ekspoze i sastav vlade, mandatar Zdravko Krivokapić poslanicima je dostavio u ponedeljak, a predstaviće ga i danas na početku sjednice.

Dogovoreno je da potom predsednici poslaničkih klubova imaju uvodna izlaganja po 10 minuta, bez prava na komentare ili replike.

Nakon toga, takođe po 10 minuta, poslanici imaju pravo da govore o predloženom programu i sastavu vlade, s tim što će u tom delu biti omogućene replike i komentari.

Mandatar u tom delu ima pravo da odgovori na svako izlaganje, ili da to učini u završnoj reči.

Nova vlada biraće se usred epidemije koronavirusa, pa će i to zasedanje proteći uz sve epidemiološke mere.

U sali će, tokom ovog trodnevnog zasedanja, moći da bude najviše 30 poslanika, osim kada se glasa - i tada će u sali biti svi.

Ostali poslanici na svoj red će čekati u poslaničkim klubovima, a kako saznaje Televizija Vijesti, do utorka se niko nije prijavio za učešće na daljinu, što je Skupština nedavno obezbedila, u slučaju da neko od poslanika bude pozitivan na koronavirus.

Predviđeno je da se prvog dana radi od 12 do 20 sati, drugog od 11 do 19 i trećeg od 11 do kada bude potrebno.

Pre sednice, predsednik parlamenta Aleksa Bečić primiće Krivokapića, a poziv na sednicu upućen je i predsedniku države Milu Đukanoviću, koji će prisustvovati sednici.

Kurir.rs/Z.Šaponjić/RTS/Tanjug/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track