DOZVOLJEN MEĐUGRADSKI PREVOZ, ALI NEMA DOČEKA 13. JANUARA: Crna Gora ublažila mere protiv korone
Foto: Youtube/Vlada Crne Gore

vakcinacija još u pripremi

DOZVOLJEN MEĐUGRADSKI PREVOZ, ALI NEMA DOČEKA 13. JANUARA: Crna Gora ublažila mere protiv korone

Crna Gora -

Crna Gora ublažila je danas mere za suzbijanje širenja koronavirusa, ali se i dalje ne zna kada bi mogla da počne vakcinacija.

Nove mere podrazumevaju da se u Crnu Goru može ulaziti bez testa, a biće dozvoljen i međugradski saobraćaj vikendom.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da će biti zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

"U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno izvođenje muzike. Zabranjene su svirke, kao i žurke, što nam je u prethodnom periodu predstavljalo problem", navela je ona.

Ministarka je rekla da će sva deca prvu nedelju nastave koja počinje 18. januara pohađati onlajn i najavila da će nakon toga svi ići u škole.

"Naša odeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podeljena na dva odeljenja. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati a ostale moramo dodatno pripremiti. Dogovorili smo da prva sedmica škole bude onlajn za svu decu, kako bismo omogućili povratak dece u škole uz poštovanje mera", navela je Jelena Borovinić Bojović.

Do sada je deo učenika išao na nastavu dok je jedan deo nastavu pratio onlajn.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se vode intenzivni pregovori sa proizvođačima za nabavku vakcina protiv koronavirusa, ali nije mogla da saopšti kada će početi vakcinacija.

"Pregovaramo sa Fajzerom, Astrom Zenekom, a u COVAX inicijative sa svim njenim članicama. Takodje, pregovaramo i sa Kinezima i Rusima jer je naš cilj da obezbedimo bezbednu i efikasnu vakcinu i to od više proizvođača", naglasila je ona.

Ona je navela da tačan datum dolaska vakcina ne može još saopštiti.

"Te informacije čekamo u narednih deset do 15 dana. Trebalo bi da krajem januara početkom februara vakcine stignu u Crnu Goru", istakla je ministarka zdravlja Crne Gore.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track