ĐUKANOVIĆ ODBIJA DA POTPIŠE RAZREŠENJE NAČELNIKA GENERALŠTABA: Traži da odluku donese Savet za odbranu i bezbednost
Foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

novo zatezanje

ĐUKANOVIĆ ODBIJA DA POTPIŠE RAZREŠENJE NAČELNIKA GENERALŠTABA: Traži da odluku donese Savet za odbranu i bezbednost

Crna Gora -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović neće da potpiše razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića i razrešenje i prestanak službe general-majoru Rajku Pešiću.

Umesto toga sazvaće, kako navodi, sednicu Saveta za odbranu i bezbednost i već je ovlastio sekretara da usaglasi termin njenog mogućeg održavanja.

Đukanović navodi da je 29. decembra prošle godine iz Ministarstva odbrane dobio ta dva predloga koja su potpisala dvojica članova Saveta za odbranu i bezbednost - predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsednik vlade Zdravko Krivokapić.

Naveo je da je iz medija saznao da je ove predloge pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića.

U saopštenju se podseća da je Odluka o postavljenju i razrešenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Saveta za odbranu i bezbednost, koji odluke donosi konsenzusom.

Đukanović je naveo da u radu Saveta postoji i praksa odlučivanja između održavanja sednica saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti.

Međutim, kako navodi, nikada do sada Savet za odbranu i bezbednost o izboru i razrešenju načelnika Generalštaba nije odlučivao bez prethodne sednice Saveta.

"Nema razloga za novu praksu ni ovaj put. Verujem da je eventualna promena čelnog čoveka Vojske pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sednicu organa koji čine tri najviša učesnika zakonodavne i izvršne vlasti", naveo je Đukanović.

Dodao je da su inicijativom Ministarstva odbrane učinjeni pravni i proceduralni propusti koji mu nalažu negativan odnos prema tom aktu.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Savo Prelević / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track