Najnovije vesti

VLADIKA JOANIKIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Epsikop Atanasije bio je savest naše Crkve! Veliki teolog oštre reči a blagog srca!
Foto: https://eparhija-zahumskohercegovacka.com

služena zaupokojena liturgija

VLADIKA JOANIKIJE U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Epsikop Atanasije bio je savest naše Crkve! Veliki teolog oštre reči a blagog srca!

Crna Gora

Blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije bio je poznat svim Božijim crkvama na planeti kao veliki teolog, a njegove zasluge su ogromne na polju pismenosti, bogoslovskih dela i ostvarenja, rekao je episkop budimljansko-nikšići Јoanikije.

"Nemamo mi više teologa takvog velikog znanja, koji su uronili u svetootačko predanje, daće Bog da ih bude. Posle Svetog vladike Nikolaja imali smo vladiku Amfilohija i vladiku Atanasija" rekao je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Јoanikije.

Vladika Јoanikije rekao je da je vladika Atanasije, čiji je učenik bio, predstavljao savest Srpske pravoslavne crkve, a da je njegova reč pogađala istinu i da je njegovo upokojenje veliki gubitak.

Prema njegovim rečima, vladika Atanasije je ponos Crkve i srpskog bogoslovlja, čija je misao bila svetla, hitra, blistava, pronicljiva, oštra, kao i njegova reč. 

vladika Joanikije
foto: Eparhija.me

"Možemo slobodno reći da se takvi ljudi rađaju, možda, jednom u veku" rekao je vladika Јoanikije u besedi u manastiru Đurđevi Stupovi gde je povodom upokojenja episkopa Atanasija služena Sveta zaupokojena arhijerejska liturgija, a potom i pomen.

On je ukazao i na oštrinu koju je imao umirovljeni episkop, ali je naglasio da je to bila njegova spoljašnjost, dok je srce bilo saosjećajno, sklon često suzama, veoma blag.

Vladika Јoanikije je rekao da o širini duha vladike Atanasija govori i to koliko je ljubio svoj srpski narod, išao stopama njegovih stradanja još od mladih dana. 

"Prvi apel o Kosovu i Metohiji vlastima Srbije i ondašnje nesrećne Јugoslavije, koja nije htela da obrati pažnju na Kosovo, pisao je vladika Atanasije, a podržalo ga je u početku tridesetak sveštenika. Kasnije, njegova knjiga `Od Kosova do Јadovna`, u kojoj su pobrojana mesta srpskog stradanja, koju je proširivao, pa knjiga o Јasenovcu, pa njegovi neprestani odlasci na Kosovo - podsetio je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da nije bilo nijednog Srbina koji bolje zna Kosovo i Metohiju, svetinje, toponime, geografiju, reke, predanja i pamćenje kosovskih Srba.

Vladika Јoanikije je ukazao i na to da je vladika Atanasije bio oslonac narodu u Hercegovini kada je Hercegovina stradala od ustaša i muslimana u poslednjem ratu.

"Išao je goloruk na front da hrabri vojnike, njegova uloga je ogromna, jer nije bilo ni među generalima i oficirima čoveka koji može da ulije duh hrabrosti narodu u Hercegovini, kao što je Atanasije" rekao je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da se u tom vremenu njegov učitelj žrtvovao da pomogne narodu, sirotinji, siročadima.

"Kao što je ranije njegov duhovni otac, koga je mnogo voleo i oko čijih dela je najviše učinio da se štampaju, otac Јustin bio savest Srpske crkve u komunističko vreme, tako je u ovo naše vreme, koje je bilo veoma teško i složeno, episkop Atanasije bio savest Crkve i naroda. Njegova reč je pogađala istinu, a istina često boli" istakao je vladika Јoanikije. 

vladika Atanasije Jevtic, Atanasije Jevtic
foto: Nemanja Nikolić

Vladika Јoanikije je rekao da je episkop Atanasije, kada je u Crnoj Gori bilo poteškoća sa vlastima, dao veliku podršku sveštenstvu SPC i narodu, mitropolitu Amfilohiju i episkopima u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

Episkop Atanasije, naglasio je Јoanikije, poznavao je karakter srpskog naroda, kojeg nije idealizovao, već ga je veoma često kritikovao, ali ga je voleo od svega srca.

Vladika Јoanikije kaže da je upokojenje episkopa Atanasija veliki gubitak, ali i veliki dobitak na Nebu, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je u trebinjskoj bolnici, a biće sahranjen na groblju manastira Tvrdoš.

Kurir.rs / RTRS,   Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...