POLICIJA ISPRED HRAMA U PODGORICI: Komite najavile dolazak i prekid premijere filma Crna Gora podeljena zemlja!
Foto: Mondo.me

POLICIJA ISPRED HRAMA U PODGORICI: Komite najavile dolazak i prekid premijere filma Crna Gora podeljena zemlja!

Crna Gora -

Crnogorska policija večeras je opkolila Saborni hram gde se prikazuje film "Crna Gora: podeljena zemlja" režisera Borisa Malagurskog jer su "komite" najavile svoj dolazak.

Policija obezbeđuje prostor oko Hrama a „komite“ navodno pripremaju „performanse“.

Tomaš Bošković, deca, protest, hapšenje, Podgorica, Boris Malagurski
foto: Mondo.me

Malagurski je ranijoj izjavi za portal IN4S kazao da je „zabranjivati filmove ravno spaljivanju knjiga“.

„Utoliko se najavljeni protesti sa ciljem da se ne prikaže naš film ne razlikuju mnogo od nacističkog gušenja kulturnog izražavanja. Tragedija je veća imajući u vidu da oni koji protestuju protiv filma isti taj film nisu ni gledali, tako da oni ni ne znaju protiv čega se bune. Ja ih, iskreno, žalim“, rekao je Malagurski.

Tomaš Bošković, deca, protest, hapšenje, Podgorica
foto: Mondo.me

Dokumentarni film Borisa Malagurskog predstavlja priču o podijeljenoj zemlji na obalama Jadranskog mora, bavi se temama od herojske prošlosti do turbulentne sadašnjosti, u nadi da će doći do odgovora na pitanje ko profitira od podela u Crnoj Gori.

Prema riječima samog autora filma, Borisa Malagurskog, film uključuje poslednji intervju sa Mitropolitom Amfilohijem i eksluzivne intervjue sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, akademikom Matijom Bećkovićem i mnogim drugim ljudima značajnim za samu Crnu Goru.

Tomaš Bošković, deca, protest, hapšenje, Podgorica
foto: Mondo.me

Malagurski je povodom ovog filma ranije izjavio da je uvjeren da će film vratiti vjeru našem narodu gdje god on živio, da možemo da srušimo autokrate i osvojimo slobodu.

On je dodao da će ovaj dokumentarni film svjetskoj javnosti predočiti sliku o jednoj od, kako je naveo, poslednjih diktatura u Evropi – režimu Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

00:59

Policija okružila Saborni hram u Podgorici zbog Komita

Kurir.rs/In4S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track