KRIVOKAPIĆ SE IZ AUSTRIJE PERE I PRAVDA: U parlamentu za REZOLUCIJU nisam mogao da glasam zajedno sa DPS jer sam IZVRŠNA VLAST!
Foto: EPA/Boris Pejović

NASTAVLJENA POLEMIKA

KRIVOKAPIĆ SE IZ AUSTRIJE PERE I PRAVDA: U parlamentu za REZOLUCIJU nisam mogao da glasam zajedno sa DPS jer sam IZVRŠNA VLAST!

Crna Gora -

Predsednik vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Austriji, nastavio je večeras javnu polemiku sa jednim od lidera Demokratkog fronta (DF) Andrijom Mandićem, ističući da sinoć u parlamentu nije mogao glasati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) jer nije deo parlamenta, već izvršne vlasti.

Usvajanjem Rezolucije o Srebrenici i smenom ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjava u kojima je relativizovao genoicid u Srebrenci eskalirala je kriza unutar vlasti. Za Rezoluciju o Srebrenici su glasali i poslanici opozicije, Demokrata i URA dok je Leposavić na zahtev Krivokapića smenjen glasovima opozicije i URA. DF je bio protiv, osim poslanice Branke Bošnjak, koja je glasala za Rezoluciju.

DF je najavio bojkot parlamenta, jedan od lidera DF-a Milan Knežević se izvinio gradjanima Srbije "jer su gradjane Srbije i Srbiju u crnogorskom parlamentu proglasili za genocidni narod". U Rezoluciji medjutim nigde ne piše tako nešto, već se njome najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici, potvrdjuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osudjuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

"Nisam sinoć mogao glasati zajedno sa DPS-om, jer ja nisam dio Parlamenta, već sam dio izvršne vlasti, niti bih sa DPS-om glasao, već su to u činili i čine delovi Vaše koalicije, onaj deo koji, ne u maloj meri, svoj legitimitet crpi iz glasova Srba u čiju odbranu vi danas navodno ustajete. Niti sam sinoć glasao, niti sam predlagao rezoluciju", naveo je premijer u reagovanju.

Krivokapić i Mandić su ranije danas optužili jedan drugog da rade za predsednika Mila Djukanovića. Krivokapić je prethodno izjavio je danas da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojena u crnogorskom parlamentu "zaista bila nepotrebna, jer produbljuje dalje podele i sukobe u društvu".

Krivokapić se inače nalazi u Austriji gde je danas razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Analitičari ocenjuju da je izvesno da Krivokapić više nema podršku 41 poslanika, ali nisu precizirali da li sledi rekonstrucija vlade ili novi parlamentarni izbori.

Politički analitičar Zlatko Vujović kazao je juče da su pretnje Demokratskog fronta upućivane i ranije, ali bez povlačenja krajnjeg poteza koji bi oborio Vladu.

"Nisam baš siguran da li će DF uspeti da dogovori smenu, odnosno da obezbedi 41 ruku poslanika vladajuće koalicije da smeni Krivokapića. Naravno, postoji uvek ta mogućnost da se smena Krivokapića obavi uz pomoć opozicione Demokratske partije socijalista, to je tehnički moguće ali je pitanje da li je politički realno", kaže Vujović precizirajući da trenutno svedočimo svojevrsnoj političkoj pat poziciji.

On je, za Radio Slobodna Evropa dodao da je u ovakvim situacijama najbolje da Krivokapić vrati mandat i da se napravi dogovor oko uslova za nove parlamentarne izbore.

Krivokapić je međutim nekoliko puta rekao da neće podneti ostavku.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track