Najnovije vesti

RASPAD SISTEMA U CRNOJ GORI: DF i Bečić se dogovorili o rekonstrukciji vlade, URA protiv, Dritan bi da pravi dil s Milom?
Foto: Dado Đilas, BETA Bojana Ćupić, Nemanja Nikolić, Boris Pejović EPA

zakulisane radnje

RASPAD SISTEMA U CRNOJ GORI: DF i Bečić se dogovorili o rekonstrukciji vlade, URA protiv, Dritan bi da pravi dil s Milom?

Crna Gora

Uprkos konstruktivnom dogovoru Demokratskog fronta i Demokrata da se vladajuća većina prekomponuje, iz Abazovićeve partije ni da čuju i ponovo bi da oni vode glavnu reč

Demokratski front (DF) i Demokrate predsednika crnogorske skupštine Alekse Bečića postigli su preksinoć dogovor da se obavi rekonstrukcija vlade, te da se nakon toga odmah izabere tužilački savet.

No, URA Dritana Abazovića poručila je da to ne dolazi u obzir, zbog čega su ih optužili da nameravaju da se priključe predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

DF, Demokratski front, Milan Knežević, Andrija Mandić, Nebojša Medojević
foto: Youtube prtscr / NSD

Naime, na sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine zaključeno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

Tako su obavljene konsultacije između predstavnika DF i Demokrata tokom kojih je zaključeno da je potrebno rekonstruisati postojeću vladu CG, i to tako da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri. No, iz URA je stigao hladan tuš.

Dritan Abazović
foto: BOJANA CUPIC beta

- Ako imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju vlade, mogu već danas da zakažu sednicu Skupštine. Evropska, građanska i ekološka Crna Gora, okrenuta EU integracijama kao najvećem prioritetu države, ostaju naša polazna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere, a URA u tome neće biti saučesnik - rekli su u tom pokretu, koji nije prisustvovao konsultacijama DF i Demokrata. Jedan od lidera DF Nebojša Medojević ovo je video kao mogućnost da se Abazović prikloni predsedniku CG Milu Đukanoviću i njegovom DPS.

- Verujem da će URA ići ka pregovorima sa DPS, internacionalizaciji problema i vanrednim izborima - rekao je i ocenio da aktuelna vlada nije stabilna i da ne može sprovesti nužne reforme, imajući u vidu da je njihov neprijatelj nedemontiran DPS.

Ne da svoj kabinet

I Krivokapić protiv

Povodom dogovora DF i Demokrata o rekonstrukciji kabineta oglasio se i premijer Zdravko Krivokapić, koji je kratko ocenio da smatra da jedino ekspertska vlada može uspešno da vodi demokratsku tranziciju Crne Gore. On takođe nije učestvovao u konsultacijama DF i Demokrata.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Youtube prtscr / NSD

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja