SKANDAL, SKUPŠTINA OPŠTINE CETINJE Cetinjski manastir mora da se vrati u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve!
Foto: Youtube/Printscreen

Građanska inicijativa

SKANDAL, SKUPŠTINA OPŠTINE CETINJE Cetinjski manastir mora da se vrati u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve!

Crna Gora -

Skupština opštine Cetinje podržala je danas građansku inicijativu da se Cetinjski manastir vrati na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC). Klubovi odbornika su pre par dana usaglasili zaključak u kome su podržali inicijativu a danas su o njoj glasali.

Cetinjska filijala Uprave za katastar prethodno je odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve za brisanje grada Cetinja iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom. Kako se navodi u rešenju, odbija se kao neosnovan zahtev za "ispravku pogrešno upisanog prava svojine" nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Vlada Crne Gore odlučila je prethodno bez održavanja sednice da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umesto Cetinja kao nosioca prava svojine.

Cetinjski manastir je formalno pravno u vlasništvu opštine Cetinje, dok Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da pripada njoj.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track