KAKO ĆE SE ŽIVETI U NOVOJ CRNOJ GORI? Ukidaju se doprinosi na zdravstvo, minimalac 450 evra, prosečna neto plata 700 evra
Foto: Printscreen/YouTube

ministrov plan

KAKO ĆE SE ŽIVETI U NOVOJ CRNOJ GORI? Ukidaju se doprinosi na zdravstvo, minimalac 450 evra, prosečna neto plata 700 evra

Crna Gora -

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić predstavio je medijima “Maršalov plan” za Crnu Goru koji, između ostalog, predviđa minimalnu zaradu 450 eura i povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto.

Sa te dve mere ministar veruje da će Crna Gora do kraja sledeće godine doći do 700 evra prosečne neto zarade. U narednoj godini, kaže, biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade.

On je istakao da su ove mere deo programa “Evropa sada” kojim se želi obezbediti dostojanstvo radnika, privući nove investicije i poslati poruka mladima da ne napuštaju Crnu Goru, piše CDM.

Spajić je saopštio da je Crna Gora u zadnjih 13 godina u svakoj godini zabeležila deficit budžeta, u proseku pet odsto svake od tih godina.

"Svake godine za finansiranje Budžeta zadužili smo se u proseku 500 miliona evra, a kapitalni budžet praktično nije postojao do početka izgradnje autoputa. Javni dug rastao je u svim godinama u poslednjih 10 godina do nivoa od preko 100 odsto BDP-a u 2020. godini. Prvi put ove godine taj trend će se obrnuti”, naveo je Spajić.

Kako je rekao, stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je iznad onoga što su projektovali budžetom. Prema njegovim rečima, uprkos rastu i redovnom usklađivanju plata, penzija i socijalnih davanja, ostvarene su uštede od 10 odsto čitavog budžeta na neproduktivnim kategorijama rashoda. Navodi i da prihod od turističke sezone iznosi 700 miliona evra.

Kako je naglasio, ovi rezultati su do sada omogućili uvođenje dečjeg dodatka za svu decu do šest godina u iznosu od 30 evra, besplatne udžbenike za sve osnovce, povećanje minimalne zarade na 250 evra, povećanje staračkih naknada…

Kako je istakao, ključni cilj je zadržavanje mladih u Crnu Goru i vraćanje nade u budućnost Crne Gore. “Nema više vremena za čekanje”, poručuje Spajić.

Ovaj plan predviđa smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto i time omogućavanje povećanja zarada, objašnjava Spajić.

Država se takođe odriče prihoda u korist rasta privrede i dostojanstvenih primanja radnika.

"Nema više doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer svaki građanin Crne Gore ima pravo na zdravstvenu zaštitu, uz već najavljeno povećanje nivoa akciza na proizvode koji štete zdravlju građana", navodi Spajić, dodajući da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti od 1. januara.

Plan predviđa i uvođenje neoporezivog dela zarade na 700 evra bruto zarade, kao i progresivnog oporezivanja zarada, time smanjujući na minimum sivu ekonomiju na tržištu rada.

Najavio je i olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti pravnih lica.

"Novi izvori prihoda su i Usvajanje novog Zakona o igrama na sreću, kao i reprogram poreskog duga. Sa pomenutim povećanjima doći će do usklađivavanja penzija i drugih socijalnih davanja na godišnjem odnosno polugodišnjem nivou. Ovo je godina socijalne pravde", najavio je Spajić.

Ovo je, kaže, samo prvi korak, a nastavak će biti usmeren na reformu penzijskog sistema i optimizaciju javne uprave.

Spajić je saopštio da će sve ove mere biti deo predloga budžeta za narednu godinu, kojeg će Skupštini dostaviti do 15. novembra.

Kurir.rs/CDM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track