ZLATNI GLAS: Ko bi mogao da sruši vladu Crne Gore? DPS navodno nudi milione "izdajniku"
Foto: Youtube/Skupština Crne Gore

glasanje u ponedeljak

ZLATNI GLAS: Ko bi mogao da sruši vladu Crne Gore? DPS navodno nudi milione "izdajniku"

Crna Gora -

Opozicija predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 poslanika, a vladini zvaničnici je optužuju da je spremna da plati "zlatni glas" nekoliko desetina miliona evra.

Siguran sam da ćemo imati dovoljan broj glasova poslanika ili ćemo osigurati politički dogovor da crnogorska vlada padne u ponedeljak, rekao je u petak uveče čelnik opozicionog SDP-a Raško Konjević, koji je krajem novembra predao inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Konjević je na taj način podgreao sumnje zvaničnika u crnogorskoj vlasti koji se dve nedelje pitaju - ko će biti "izdajnik" na sednici zakazanoj za 12. decembar, piše Hina.

Za rušenje Krivokapićeve vlade u crnogorskoj skupštini potreban je 41 glas. Opozicija predvođena DPS-om Mila Đukanovića ima 40 poslanika, a vladini zvaničnici je optužuju da je spremna da plati "zlatni glas" nekoliko desetina miliona evra.

Tu sumnju ponovio je i sam premijer Krivokapić koji je rekao da njegovu vladu ne mogu da pokolebaju ni oni koji ovih dana sa desetinama miliona evra pregovaraju o izdaji izborne volje građana, podsećaju hrvatski mediji.

"Nisam slučajno rekao da je iz budžeta ranije usmeravano 200 miliona evra nekim čudnim tokovima. Ako je neko mogao da preusmri 200 miliona, znači da je zainteresovan da izmenom volje građana vrati ono što je uložio“, rekao je Krivokapić.

Opozicija koja je predlog za razrešenje vlade dostavila parlamentu 29. novembra, nije odgovorila na ove optužbe Krivokapića, već su ponovili da veruju da će njegova vlada u ponedeljak pasti.

SDP-ov Raško Konjević tvrdi da inicijativa opozicije za izglasavanje nepoverenja vladi nije isključivo motivisana željom da se ona sruši, već i željom da se konačno potvrdi ko takvu vladu podržava.

U predlogu za razrešenje vlade koji su crnogorskom parlamentu krajem novembra dostavili predstavnici Demokratske partije socijalista, albanskih nacionalnih stranaka, Bošnjačke stranke, SDP-a i Socijaldemokrata, navodi se da je Crna Gora pod ovom vladom dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

U slučaju da u ponedeljak padne vlada Zdravka Krivokapića, u političkim krugovima spominje se mogućnost formiranja manjinske vlade koju bi podržali predstavnici Ujedenjene reformske akcije (URA) Dritana Abazovića, a u kojoj ne bi bilo DPS-a Mila Đukanovića.

Krivokapić je zbog sednice parlamenta otkazao susrete u Briselu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track